Inspiratie

Omgeving

Vind hier je stage in SDGs

De stageperiode is het perfecte moment om studenten kennis te laten maken met toekomstgerichte bedrijven die werken aan de SDGs. Zo leren zij in de praktijk wat de SDGs inhouden en hoe zij daar zelf impact op kunnen hebben. Niet alleen vandaag, maar ook in de rest van hun carrière.

SDGs On Stage helpt studenten met het vinden van een duurzame stage. Zij bieden een overzicht van duurzame stages met impact in heel Nederland!

Curriculum

Klimaathelpdesk

Klimaathelpdesk is een platform waarop wetenschappers op al je vragen over klimaatverandering een antwoord geven.

Curriculum

Duurzaamheid.nl

Op duurzaamheid.nl is een overzicht aan initiatieven, organisaties, mensen, voorbeelden en kennis rondom duurzaamheid tot in de essentie. Via deze onafhankelijke community is er ruimte om verder te groeien, om te vragen en om te delen. Vraag en aanbod komen samen.

Curriculum

Inspiratie- document Circular Skills

De Nederlandse overheid wil in 2050 geen bouwafval meer creëren en uitputbare grondstoffen zo min mogelijk gebruiken. Hierdoor zal de bouw en installatiesector er de komende 10 jaar heel anders uit gaan zien. Het wordt een circulaire economie en die komt er in hoog tempo aan.

Dit Inspiratiedocument Circular Skills is voor het VMBO om daarbij te helpen. Het wil laten zien wat er allemaal mogelijk is met circular skills in de klas en geeft daarvoor ideeën, voorzetten, waarop je zelf verder kan bouwen.

Curriculum

Pathways to a Peoples Economy

Handige toolkit voor allerlei maatschappelijke innovaties – op je werk, in je buurt, over finance en over herstelwerkzaamheden aan onze planet.

Curriculum

Kurzgesagt: korte educatieve filmpjes (ENG)

YouTube-kanaal met meer dan 90 korte filmpjes en 12 miljoen volgers; richt zich op het maken van toegankelijke educatieve video’s met het doel kennis te verspreiden over natuurwetenschappelijke onderwerpen en maatschappelijke problemen.

O.a.
Who is responsible for climate change?
Relative to absolute sustainability (4 filmpjes)
Plastic pollution

Omgeving

Transitie in beeld

In dit korte filmpje wordt de transitie naar verandering heel leuk weergegeven aan de hand van pinguïns!

Curriculum

Schooldag van de Duurzaamheid

Elk schooljaar kan een basisschool zich aanmelden voor de Schooldag van de Duurzaamheid die in oktober gelijk loopt met de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober. Dit jaar valt dat in het weekend, waardoor het op 9 oktober wordt gehouden.

De gemeente die de meest inspirerende dag organiseert, wint de ‘meest inspirerende Global Goals gemeente’-award.

Deelname is zonder kosten en meedoen kan op twee manieren, via:
1. de landelijke Voorleesactie op 9-10-2020 en/of
2. een doe-programma van een halve schooldag.

Omgeving

Studenten voor Morgen

Morgen is het nationale studentennetwerk voor duurzaamheid in het hoger onderwijs. De organisatie werkt samen met studenten uit heel Nederland om landelijk de studenten te stimuleren in het kiezen voor een duurzame leefstijl, studie en carrière. Dit doen zij door te informeren over duurzaamheid en projecten omtrent duurzaamheid te organiseren. Daarnaast zet Morgen zich in voor een duurzamere onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering in het hoger onderwijs.

Curriculum

Lesprogramma duurzaamheid en MVO


Niko Roorda
heeft een lesprogramma gemaakt voor het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van de opleiding bedrijfskunde, dat door corona volledig gratis beschikbaar is gemaakt voor studenten.

Het lesprogramma vormt als fundament voor zijn Basisboek Duurzame Ontwikkeling (Noordhoff), maar is o.a. ook inzetbaar bij opleidingen in de sectoren Economie, Techniek, Zorg, Groen en Educatief. Voor meer hulpbronnen bij het lesprogramma, klik hier.