Inspiratie

Curriculum

Toekomstkunde

Toekomstkunde van de WWF is een wekelijks terugkerend lesmateriaal over actuele onderwerpen rondom klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, waarbij kinderen ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst.

Voor groepen 5 t/m 8 en in de vorm van thuislessen. Binnenkort ook beschikbaar voor groepen 3 en 4.

Curriculum

Morgenland

Morgenland is een animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van de ontwikkelingen in de energietransitie in Nederland. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar.

Curriculum

Earth School: 30 dagen een natuur avontuur

Geen biodiversiteit, is geen leven op aarde. Al het leven op het land, zoals de insecten, de wolken, planten en dieren zijn met elkaar verbonden, waardoor ook ons het leven op aarde mogelijk maakt. TedEd heeft 30 thuisschoolfilmpjes gemaakt met verschillende onderwerpen over de natuur en daarbijbehorende vragen gemaakt om leren over de natuur leuk te maken.

Curriculum

Big Food Workshop 15-17 juni

De Ellen MacArthur Foundation is ontstaan om de circulaire economie wereldwijd te versnellen. Op de site staan inspirerende en informatieve voorbeelden. Dit keer organiseert zij een Big Food Workshop van 15 – 17 juni. Op het programma staan verschillende sessies over het onderwerp waar je uit kunt kiezen. De sessies bekijken en gelijk registreren? Dat kan hier.

Curriculum

Docu: From The Soil Up

From The Soil Up is een korte documentaire (16 min) over het belang van landschapsherstel, uitgelegd door verschillende experts in het veld. De documentaire is gemaakt ter ondersteuning van Commonland. Zij hebben als missie om aangetaste landschappen te transformeren in bloeiende ecosystemen en gemeenschappen op basis van solide businesscases en in lijn met internationale beleidsmaatregelen en richtlijnen.

Curriculum

Lesmateriaal klimaat- verandering

Tipping Point Ahead (TPA) heeft in samenwerking met Nederlandse klimaatonderzoekers lesmateriaal over klimaatverandering ontwikkeld voor HAVO/VWO-onderwijs in de bovenbouw. O.a. Les Snacks, waarin leerlingen in 10 tot 15 minuten zelfstandig aan de slag gaan met een klimaatgerelateerd onderwerp. Ook bieden ze informatieve filmpjes over klimaatverandering aan.

Curriculum

Schoolgebouw verduurzamen

BEAAM-NL-medior Duurzaamheidsscan en Beroepsoriëntatie is een gratis lespakket voor het voortgezet onderwijs. Waarbij zij leren hoe ze het eigen schoolgebouw duurzamer kunnen maken en leren hoe ze een advies opstellen voor de directeur, maar leren ook over het beroepenveld in de bouw.

Omgeving

Gert Biesta

Van ego-centrisch naar ‘eco-centrisch’ in-de-wereld-zijn. In zijn boek De terugkeer van het lesgeven (2017) gaat onderwijspedagoog Gert Biesta o.a. in op de vraag: Zijn onze individuele wensen wenselijk voor ons samenleven? Niet-volwassen zijn is als je je geheel laat leiden door je eigen wensen en verlangens; volwassen zijn is wanneer je jezelf altijd de vraag stelt of wat jij wens wenselijk is, zowel voor jouzelf als voor jouw leven met anderen op onze planeet.

Omgeving

Generaties over de toekomst van de aarde

De Missing Chapter Foundation legt strategische verbindingen tussen de onbevangen vragen van jongeren enerzijds en de mindset en acties van volwassenen anderzijds rondom de bezorgdheid over en zorg voor de toekomst van de aarde.

Deskundigheid

Circulair ondernemen

Nederland Circulair stimuleert mensen en organisaties om circulair te produceren, consumeren en organiseren. Naast de online community organiseren we ook praktische activiteiten en bieden we handige tools om organisaties en bedrijven ‘circulair’ verder te helpen.