SDG Action XXL

SDG House Network en SDG Nederland organiseren op 24 & 25 september 2021 de SDG Action Days en op 8 oktober is de Dag van de Duurzaamheid.

Gedurende deze periode van twee weken, vrijdag 24 september t/m vrijdag 8 oktober zet SPARK the Movement samen met een brede diversiteit aan partijen de schouders eronder voor een twee weken durend SDG-festijn, SDG Action XXL.

We roepen alle organisaties in Groningen, Drenthe en Friesland (Blue Delta) op om in de twee weken van 24 september t/m 8 oktober 2021 een SDG-activiteit te ontwikkelen voor medewerkers en/of voor hun partners in de regio!

Voor al uw vragen, stuur een mailtje naar redactie@sparkthemovement.nl.

Voorlopig programma

Hieronder een voorlopige inventarisatie van de activiteiten.
Deze wordt steeds geüpdatet.

24 sept t/m 8 okt – SDG-les op de basisschool
Contactpersoon: Heleentje Swart, SPARK the Movement i.s.m. SDG Nederland
In alle provincies geven wethouders, burgemeesters, ambtenaren, ondernemers, studenten en burgers een les over de SDGs op een basisschool bij hen in de buurt. De les wordt kant en klaar aangeleverd. Vooraf is er een online oploop voor alle ‘gastdocenten’. Men dient zelf contact te zoeken met een school in de buurt. Interesse? Stuur een mailtje naar redactie@sparkthemovement.nl

24 sept t/m 8 okt – Genderneutrale Toiletten
Contactpersoon: Sara de Vries, Leerwerk bedrijf mbo en hbo – O3 Leeuwarden
De kick-off van de genderneutrale toiletten verspreid over de stad Leeuwarden in kroegen, onderwijsinstellingen etc. is op vrijdag 24 september bij de Friese Poort. De genderneutrale toiletten zijn beschikbaar t/m 8 oktober.

24 sept t/m 8 okt – Battle of the sprout vegetables
Contactpersoon: Elsemieke Reiling (Hogeschool Van Hall Larenstein)
Ook Van Hall Larenstein plakt er twee themaweken vast aan SDG Action Day op 24 september 2021 met voedsel als centraal onderwerp, staan er inspirerende activiteiten en een wedstrijd op het programma, bekijk hier.

24 sept – Dialoog met jongeren
Organisatie: Anita vd Noord
Jongeren die actief zijn met de SDGs zijn, gaan in gesprek met jongeren die hier wat verder vanaf staan, adhv door henzelf gekozen SDG-thema’s. Wellicht samen met Ministerie vd Toekomst?

24 sept – Green Wave
Organisatie: Victoria Snouck Hurgronje – NHL Stenden
Iedereen in het onderwijs wordt SDG-ambassadeur door zich drie vragen te stellen: wat gebeurt er, kan het duurzamer, hoe kan ik dat helpen realiseren?

25 sept – Win-actie fotowedstrijd ‘Wat is jouw SDG-moment?’
Organisatie: SDG Netwurk Fryslân
Wie of wat inspireert jou? Waar loop jij warm voor? Waar zie jij impact ontstaan op de 17 Sustainable Development Goals? Maak daar een foto van en stuur deze op met een korte toelichting naar Janneke Stuive, jannekestuive@ipf.frl. Stuur jouw SDG foto op en win een Fair Chocolate Box XXL!

25 sept – Bouw van een pop-up SDG dorp in Bakkeveen (op het drie provinciën-punt)
Contactpersoon: Wini Weidenaar, Marian v Voorn; Ministerie vd Toekomst
In groepen van ongeveer 10 personen werken mensen aan de bouw van 17 SDG-huisjes waarbij zij, in navolging van de vorig jaar georganiseerde Vonketon  worden uitgedaagd om een concreet project te ontwikkelen. Deze projecten worden gebundeld tot een BID-boek, om zo blijvend aandacht te organiseren voor ‘maatschappelijke R&D’. Ook gaan zij aan de slag om een mentor voor ‘hun’ SDG te vinden, die voor schooljaar 21-22 aanspreekpunt voor het onderwijs wil zijn rond deze SDG-gerelateerde thematiek.

25 sept – Ondernemers in de spotlights
Contactpersoon: Anita vd Noord i.s.m. Ten Stripes
Ondernemers die zich inzetten voor de SDGs worden al zodanig in het zonnetje gezet

25 sept – Overheden voor de Global Goals
Contactpersoon: Anita vd Noord (Drenthe & Groningen), Klaas Sietse Spoelstra & Dirk vd Berg (Friesland) van SDG Netwurk Fryslân
Op 17 juni organiseren we een online overleg met de gemeentelijke SDG-coördinatoren om input te geven en te horen wat zij willen organiseren en hoe we hen daarbij kunnen ondersteunen 

25 sept – SDG Impact
Contactpersoon: Anita van Noord
100 MKB’ers, i.s.m. Ten Stripes en Brain Fuel in Het Kasteel, Groningen (nieuwe SDG House).

Verplaatst naar: 25 oktober en 1 nov – Global Goals Games testen
Contactpersoon: Linda Smit van BaseCampus, minor Sustainable Design Solutions (NHL Stenden).
50 Studenten van de minor Sustainable Design Solutions van NHL Stenden gaan tijdens de SDG Action XXL, de Global Goals Games testen.

26 sept – Fietsroute Streekzomer
Organisatie: Friese Milieufederatie, Eetbaar Fryslân, Vereniging Circulair Friesland
Wist je dat Friesland boordevol overheerlijk, duurzaam voedsel zit van échte Friese voedselproducenten? Verschillende fietsroutes van 30 tot 65 kilometers lang, brengen je dichtbij deze unieke smaak langs verschillende producenten. Onderweg fiets je midden door de natuur, langs de allermooiste plekjes!

27 sept t/m 1 okt – Dagelijks online uurtje ‘SDGs voor beginners’
Organisatie: SPARK the Movement, Heleentje Swart
Dagelijks een interactieve, online workshop van 16-17u voor iedereen die zijn/haar/hen licht op wil steken over de SDGs.
Aanmelden via redactie@sparkthemovement.nl

28 sept – Installatie jongerendelegatie als ambassadeurs voor het Ministerie vd Toekomst 
Contactpersoon: Heleentje Swart – Circulair Friesland, SPARK the Movement
In voorbereiding op de internationale conferentie over Klimaat en Industrie in Hannover worden 12 jongeren uit Friesland, Drenthe, Groningen en Overijssel formeel door de CvK geïnstalleerd als ambassadeurs voor het Ministerie vd Toekomst. Zij zijn hiervoor uitgenodigd door Niedersachsen en volgen in voorbereiding hierop een intensief programma.

30 sept – Jongeren in actie in SDG House Fryslân (Kelder Kanselarij)
Organisatie: SPARK the Movement, FERM, De Uitkijkers (Janneke Stuive)
– Studenten LIS- Friesland College presenteren speciale uitzending Global Goals TV en p
– Studenten presenteren hun bevindingen naar aanleiding van het SDG SEA LAB op de BARK Europa
– Leerlingen van 4 VO scholen uit Appingedam, Oosterwolde, Coevorden en Oldenzaal vertellen over hun voorbereidingen richting de internationale conferentie in Niedersachsen in november (in licht SDG 9 en 14)
– Tevens mogelijkheid om het SDG Spel met de 7 Ministeries van de Toekomst te spelen

30 sept (ov) – Lezing met Cees Buisman, directeur Wetsus
Contactpersoon: SDG Netwurk Fryslân
Water speelt een belangrijke rol in het Noorden. Tijdens deze presentatie gaan we nader in op SDG 6 en SDG 14. 

2 en 3 okt – Ekolarium SDG-Festival XXS
Contactpersoon: Jildou Dooper, JINX-IT
Op het terrein van het voormalig pomphuisje van Vitens in Leeuwarden (bij Goutum), het aanjaagstation, zal een Ekolarium Festival plaatsvinden. Het Ekolarium wordt een beleefcentrum voor kinderen en jongeren, waar de SDGs spelenderwijs ervaren worden, zodat er positieve associaties op de onderwerpen kunnen ontstaan.  Dit festival is de aanzet tot het ontstaan van dit multidisciplinair leerbedrijf voor studenten, een plek waar innovaties getoond kunnen worden, toeristen een dagje uit kunnen en werknemers bijgeschoold kunnen worden in de SDGs. Heeft jullie gemeente een plek waar het ekolarium festival kan plaats vinden? Stuur een mailtje naar info@sparkthemovement.nl

4 okt – Opening SDG House
Contactpersoon: Janneke Stuive
Tijdstip: 14.30 uur
Locatie: De Kanselarij (de kelder), Turfmarkt 11, 8911 KS, Leeuwarden

2 t/m 9 okt – Skjin Wetter
Contactpersoon: Johan Dirk van der Schaaf (Friese Milieu Federatie)
In zes Friese gemeenten worden er in deze week de wateren schoongemaakt. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt.
Verenigingen, instellingen, organisaties, VO, MBO en HBO scholen kunnen meedoen in de volgende gemeenten:
– Noordeast-Fryslân
– Dantumadiel
– Smallingerland
– De Fryske Marren
– Harlingen
– Waadhoeke
Voor Noardeast-Fryslân & Dantumadiel kun je je aanmelden bij Johan Wijbenga via: j.wijbenga@dantumadiel.frl of 06-55137336.
Voor Smallingerland, De Fryske Marren, Harlingen en Waadhoeke kun je je aanmelden bij Lemke Statema via: l.statema@fmf.frl of 06-24749556.
Voor meer informatie, klik hier.

7 okt – Jubileumfeest Aansluitingsnetwerk VO-HO 
Contactpersoon: Bert Colly (i.s.m. SPARK the Movement, Heleentje Swart)
Tijdens het Jubileumfeest van het Voortgezet Onderwijs – Hoger Onderwijs staan de SDGs centraal. Alle VO scholen, de hbo’s en Campus Fryslân zijn hierbij aanwezig. Tijdens dit feest worden zoals het nu lijkt 17 klaslokalen in een SDG-dialoog punt worden ingericht. 

8 okt – Nationale Dag van de Duurzaamheid
Al vijf jaar lang heeft het Noorden een traditie om deze Dag vd Duurzaamheid groots te vieren. Wat dit jaar op stapel staat blijft nog even een verrassing. 

RECYCLE je oude sportschoenen!
24 sept – 24 december
Friesland College (CIOS)
Sportschoenen met een stoffen bovenkant zoals sneakers blijken prima te recyclen. Het CIOS voerde een pilot uit en bracht de oude schoenen naar Fast Feet Grinded in Zwaag, Noord Holland. Doet jullie gemeente mee om deze pilot op te schalen, richting sportclubs en scholen? Stuur dan een mailtje naar info@sparkthemovement.nl