Inspiratie

Curriculum

Duurzaamheid.nl

Op duurzaamheid.nl is een overzicht aan initiatieven, organisaties, mensen, voorbeelden en kennis rondom duurzaamheid tot in de essentie. Via deze onafhankelijke community is er ruimte om verder te groeien, om te vragen en om te delen. Vraag en aanbod komen samen.

Curriculum

Inspiratie- document Circular Skills

De Nederlandse overheid wil in 2050 geen bouwafval meer creëren en uitputbare grondstoffen zo min mogelijk gebruiken. Hierdoor zal de bouw en installatiesector er de komende 10 jaar heel anders uit gaan zien. Het wordt een circulaire economie en die komt er in hoog tempo aan.

Dit Inspiratiedocument Circular Skills is voor het VMBO om daarbij te helpen. Het wil laten zien wat er allemaal mogelijk is met circular skills in de klas en geeft daarvoor ideeën, voorzetten, waarop je zelf verder kan bouwen.

Curriculum

Pathways to a Peoples Economy

Handige toolkit voor allerlei maatschappelijke innovaties – op je werk, in je buurt, over finance en over herstelwerkzaamheden aan onze planet.

Curriculum

Kurzgesagt: korte educatieve filmpjes (ENG)

YouTube-kanaal met meer dan 90 korte filmpjes en 12 miljoen volgers; richt zich op het maken van toegankelijke educatieve video’s met het doel kennis te verspreiden over natuurwetenschappelijke onderwerpen en maatschappelijke problemen.

O.a.
Who is responsible for climate change?
Relative to absolute sustainability (4 filmpjes)
Plastic pollution

Omgeving

Transitie in beeld

In dit korte filmpje wordt de transitie naar verandering heel leuk weergegeven aan de hand van pinguïns!

Curriculum

Schooldag van de Duurzaamheid

Elk schooljaar kan een basisschool zich aanmelden voor de Schooldag van de Duurzaamheid die in oktober gelijk loopt met de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober. Dit jaar valt dat in het weekend, waardoor het op 9 oktober wordt gehouden.

De gemeente die de meest inspirerende dag organiseert, wint de ‘meest inspirerende Global Goals gemeente’-award.

Deelname is zonder kosten en meedoen kan op twee manieren, via:
1. de landelijke Voorleesactie op 9-10-2020 en/of
2. een doe-programma van een halve schooldag.

Omgeving

Studenten voor Morgen

Morgen is het nationale studentennetwerk voor duurzaamheid in het hoger onderwijs. De organisatie werkt samen met studenten uit heel Nederland om landelijk de studenten te stimuleren in het kiezen voor een duurzame leefstijl, studie en carrière. Dit doen zij door te informeren over duurzaamheid en projecten omtrent duurzaamheid te organiseren. Daarnaast zet Morgen zich in voor een duurzamere onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering in het hoger onderwijs.

Curriculum

Lesprogramma duurzaamheid en MVO


Niko Roorda
heeft een lesprogramma gemaakt voor het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van de opleiding bedrijfskunde, dat door corona volledig gratis beschikbaar is gemaakt voor studenten.

Het lesprogramma vormt als fundament voor zijn Basisboek Duurzame Ontwikkeling (Noordhoff), maar is o.a. ook inzetbaar bij opleidingen in de sectoren Economie, Techniek, Zorg, Groen en Educatief. Voor meer hulpbronnen bij het lesprogramma, klik hier.

Curriculum

Toekomstkunde

Toekomstkunde van de WWF is een wekelijks terugkerend lesmateriaal over actuele onderwerpen rondom klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, waarbij kinderen ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst.

Voor groepen 5 t/m 8 en in de vorm van thuislessen. Binnenkort ook beschikbaar voor groepen 3 en 4.

Curriculum

Morgenland

Morgenland is een animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van de ontwikkelingen in de energietransitie in Nederland. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar.