Wij hebben de Toekomst… met lisdodde!

Linde College • Elise Merlijne van Beek
Duurzame steden en gemeenschappen
Industrie, innovatie en infrastructuur
Klimaatactie
Kwaliteitsonderwijs

De scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ startte met een hackaton op 15 en 16 september 2022. Op veertien scholen in Groningen, Drenthe en Friesland werkten scholieren dertig uur (!) non-stop aan hun idee. In teams van vier tot zes deelnemers gingen ze live aan de slag met één van de energievraagstukken. Online deden ze verslag aan de studio over de voortgang, volgden ze speciale workshops en presenteerden ze hun idee.

Dragons’ Den
De deelnemers zijn druk bezig geweest om de ideeën die ze tijdens de hackathon ontwikkeld hebben uit te werken tot uitvoerbare oplossingen. Ze stonden er niet alleen voor. Ze kregen daarbij hulp van de opdrachtgevers, die ook bijeenkomsten voor ze organiseerden.

Maar daarmee waren ze er nog niet! Acht weken na de hackathon was het zover: de Dragons’ Den. Op vrijdag 11 november gaven de jongeren een pitch in het provinciehuis van de provincie waar hun school staat (Groningen, Drenthe of Friesland).

Tijdens de Dragons’ Den kregen de scholieren, inmiddels beginnende ondernemers, de mogelijkheid om hun droom waar te maken. Ze pitchten hun idee in drie minuten aan een panel van investeerders (dragons). Het uiteindelijke doel? Hun idee in het echt uit (laten) voeren!

In Friesland ging het Linde College er met de hoofdprijs vandoor. Het winnende team ontwikkelde al een prototype – een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel op basis van lisdodde, inclusief slogan en verpakking. De provincie Friesland stelde 10.000, – euro beschikbaar om het product verder te ontwikkelen.

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu