NHCE24 -Van fast naar slow fashion!

NHL Stenden, Firda, Campus Fryslan, HVHL • Menno Wierdsma en Max Eisenbart
Duurzame steden en gemeenschappen
Industrie, innovatie en infrastructuur
Kwaliteitsonderwijs
Verantwoorde consumptie en productie

Tijdens de Nationale Hackathon Circulaire Economie 2024 werk je als team aan het ontwikkelen van de beste oplossing voor een grote uitdaging: het versnellen van de beweging van fast fashion naar slow fashion. In heel Nederland deden dit jaar 250 studenten mee, waarvan meer dan 50 jongeren uit Friesland. In multi-disciplinaire en multi-level teams werkten zij een week lang aan mogelijke oplossingen.

NHCE2024-thema: snelle mode

Het NHCE-thema van dit jaar is fast fashion. Van maandag 5 t/m vrijdag 9 februari werk je aan een actueel vraagstuk van een (binnenkort bekend te maken) bedrijf in de mode-industrie. Jouw ideeën zullen de drijvende kracht zijn om de verschuiving van fast fashion naar slow fashion te versnellen. Samen met studenten uit heel Nederland en met verschillende opleidingsachtergronden werk je aan een oplossing voor het vraagstuk. Het hoogtepunt? De Grande Finale op vrijdag 9 februari, waar de beste ideeën worden gepitcht voor een jury van experts.

Waarom slow fashion?

Kleding is door de jaren heen zo goedkoop geworden dat we het als een wegwerpproduct zijn gaan beschouwen. Jaarlijks worden er ruim honderd miljard (!) kledingstukken geproduceerd. De meeste van deze kledingstukken belanden binnen een jaar op stortplaatsen of verbrandingsovens. En als de kledingstukken door een consument worden gekocht, worden ze in totaal gemiddeld niet meer dan 7 keer gedragen. (BNNVARA, 2018)

De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8-10% van de mondiale uitstoot (BBC, 2022), als gevolg van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien worden de mensenrechten in deze sector nog steeds geschonden. Om een ​​duurzame en rechtvaardige wereld te creëren is de transitie naar een slow fashion-industrie essentieel.

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu