Uitslag Fotowedstrijd MSC Zoë

CSG Comenius • Sabina Broekema
Klimaatactie
Kwaliteitsonderwijs
Leven in het water
Verantwoorde consumptie en productie

Daags na de containerramp met de MSC Zoë zette Spark een fototwedstrijd uit, om niet de gevolgen, maar juist de oorzaak van de ramp in beeld te brengen. Leerlingen van CSG Comenius Marienburg leverden 12 schitterende fotos in, die momenteel worden geexposeerd in de grote zaal van de Kanselarij (vrij te bezichtigen op de Turfmarkt 11 in Leeuwarden).  De foto’s werden gejureerd door Omrin, De Haan Advocaten & Notarissen, Rabobank Heerenveen en Innovatiepact Fryslan. De winnaars gingen naar huis met een WakaWaka zaklamp en een waardebon voor een van de recycle-winkels van Omrin.

Hieronder het jruyrapport:

1e plaats: Foto 9 – Weeffout – Ragna Langhout

Commentaar jury: Sterke onderbouwing bij de foto. Effect van ons handelen is symbolisch sterk weergegeven door de afgerafelde randen en het zwarte gat. Het zwarte gat geeft ook aan dat we niet weten hoe het er uitziet als we zo doorgaan. Gat is nog onvoldoende groot om iedereen te laten realiseren dat het niet zo verder kan. Het zwarte gat is nog niet groot genoeg voor een deel van de bevolking.

De foto is treffend in zijn eenvoud. De wereld zien als een in elkaar geweven kleed is een originele gedachte. De maker geeft aan dat de mens de wereld kapot maakt van binnenuit. De foto zou ook zo kunnen worden beschouwd dat die de vraag oproept of wij als mens niet een weeffout zijn…?

2e plaat: Foto 12- Plastic III – Jente Loorbach & Jitske vd Wal

Commentaar jury: De mens is verstrikt geraakt in het afval, in het plastic. Maar de oplossing is er: het netje ziet niet over het hele hoofd en de jeugd heeft de toekomst om ermee aan de slag te gaan. Mooie zwart – wit foto met een onderliggende boodschap: vanuit het klaslokaal de wereld in, om die wereld samen mooier en schoner te maken!”

Het plastic net dat ons dreigt te verstrikken laat ons focussen op het probleem van de plastic soep. Het meisje op de foto vindt dit niet fijn en lijkt ook niet goed te weten hoe ze hiervan af komt. Dat staat symbool voor onze besluiteloosheid en hulpeloosheid. De vragende blik geeft aan dat ze echter nog wel hoop en verwachtingen heeft. De foto is daarmee een moreel appel aan de wereld om te hulp te schieten.

3e plaats: Foto 8 – Plastic II – Jenny Nieuwhof en Lotte Nagel

Commentaar jury: Qua compositie en symboliek is ook foto 8 ‘Plastic II’ treffend. Op de voorgrond staat zwerfafval. Zwerfaval wat ook ontstaan is door de ramp met Msc Zoe. Doordat de zon om een hoek op het zwerfafval schijnt, kun je je de vraag stellen of nu eindelijk de zon doorbreekt naar een wereld waarin zwerfafval verdwijnt. Dit geeft de foto een zekere diepgang die indruk maakt.

Eervolle vermelding: Foto 1 –Voetafdruk – Marijke vd Weide & Nora de Vries

Commentaar jury: Foto geeft de bewustwording en impact op een krachtige wijze weer. Spreekt tot de verbeelding. Het is een duidelijk statement: als we duurzaam doen en denken nu niet oppakken, wanneer dan wel?

Spark is een initiatief van Vereniging Circulair Friesland. Naast onderwijs zijn er ook aanjagers actief op thema’s als mobiliteit, voedsel, energie, landbouw, water, enz. Bedrijven, overheden en scholen werken samen aan de 17 Duurzame Werelddoelen van de VN.
Spark stimuleert deze beweging in het onderwijs. Bekijk de Eregalerij om te zien wat er al gebeurt!

Momenteel wordt er een nieuwe challenge uitgezet
www.sparkthemovement.nl

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu