Stress onder jongeren oa door lesuitval

Comenius Mariënburg @Forum • Eva Tjalsma en Frederique van Berlo
Goede gezondheid en welzijn
Kwaliteitsonderwijs

Leerlingen Eva (16) en Frederique (17) uit Leeuwarden doen onderzoek naar stress onder jongeren en spreken gemeenteraad toe: ‘Wij hebben er zelf veel last van’.

Foto: © Omrop Fryslân, Niels Westra

Stress onder jongeren is een probleem. Dat vinden Eva Tjalsma (16) en Frederique van Berlo (17), havoleerlingen van het Comenius Mariënburg @Forum in Leeuwarden. Woensdag spreken ze de gemeenteraad toe over het in hun ogen grote probleem.

De leerlingen deden mee aan een projectdag van Tienskip, een organisatie die jongeren en politiek dichter bij elkaar moet brengen. Tijdens de projectdagen is het de bedoeling dat de jongeren een maatschappelijk probleem aandragen waar ze zelf mee te maken hebben. Eva en Frederique zijn naar aanleiding van dat project en hun eigen ervaringen met stress een onderzoek naar het onderwerp gestart.

,,Wij hebben er zelf veel last van”, vertelt Eva. ,,En van klasgenoten hoor ik dat ze met dezelfde problemen zitten.” Ook Frederique ervaart druk van school. ,,Ik heb erg veel fysieke en mentale klachten door de werkdruk. De stress zorgt voor concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn en rugpijn.”

‘Een beetje stress hoort erbij’

De twee maken onderscheid tussen gezonde en ongezonde stress. ,,Een beetje stress hoort erbij”, zegt Eva. Frederique: ,,Dat we woensdag de raad toespreken, daar heb ik ook wat stress van. Maar dat is motiverend. Veel stress ervaren is wel ongezond en heeft een grote impact op je gezondheid.”

Lesuitval

Lesuitval is volgens Eva en Frederique een van de oorzaken van de stress. ,,De helft van mijn aardrijkskundelessen is de afgelopen tijd uitgevallen”, zegt Eva. ,,Maar daar heb ik straks wel een toets van. Toetsweken zijn altijd stressvol, dus je hebt de normale stress, prestatiedruk en de extra stress omdat je weinig les hebt gehad.”

Knoop in de maag, slapeloze nachten en paniekaanvallen op de middelbare school: ‘Ik heb keihard gehuild om een 7 op Nederlands’

Lees dit artikel

,,En dan is aardrijkskunde niet eens een vak dat ik moeilijk vind”, vervolgt Eva. ,,Wiskunde vind ik een moeilijk vak, dat zijn altijd stressvolle toetsen. Maar nu heb ik door de lesuitval ook stress van de vakken, waar ik normaal gesproken geen moeite mee heb.”

Enquête

Om te onderzoeken wat de ervaringen van andere jongeren zijn, hebben Eva en Frederique een enquête gemaakt. Dinsdag is die verstuurd naar alle docenten maatschappijleer van middelbare scholen in Leeuwarden.

Jeppe Kok, mede-oprichter van Tienskip, begeleidt de twee bij het project. ,,In mijn werk met jongeren zie ik dat ongezonde stress een probleem is dat de laatste jaren erger wordt. Jongeren dragen bij ons hun eigen problemen aan en stress is een onderwerp dat vaker ter bespreking komt.”

Na de projectdag biedt Tienskip de mogelijkheid tot een vervolgtraject. ,,En wij vonden het belangrijk genoeg om met dit probleem verder te gaan”, zegt Eva. De twee leerlingen willen over zes weken opnieuw met raadsleden in gesprek om de resultaten van de enquête te bespreken.

‘Overstap van onderbouw naar bovenbouw is nu heel groot’

,,In de enquete worden leerlingen ook gevraagd naar hoe de stress voor hun minder zou kunnen worden”, zegt Frederique. ,,Zo hopen we tot een oplossing te komen.”

Zelf hebben Eva en Frederique ook al over een oplossing nagedacht. ,,De overstap van onderbouw naar bovenbouw is nu heel groot”, vindt Frederique. ,,Ineens is de werkdruk een stuk groter. Daar willen we wat aan doen.”

Eva: ,,De overgang kan worden verbeterd door bijvoorbeeld vakken waar je geen examen in hoeft te doen, zoals CKV en godsdienst, in de derde klas te behandelen. Of in ieder geval een deel daarvan. Nu krijg je die vakken in de vierde klas ook nog eens bovenop de examenvakken.”

Meer weten? Kijk op https://www.tienskip.frl/

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu