Scholieren krijgen kooklezing

Het Drachtster Lyceum • J.P.J. Beljon
Goede gezondheid en welzijn
Kwaliteitsonderwijs
Leven op het land
Verantwoorde consumptie en productie

Leerlingen uit de tweede klas van Singelland Het Drachtster Lyceum kregen onlangs een lezing voorgeschoteld door meesterkok Albert Kooy en Douwe Wiersma, register vinoloog van de Wijnacademie.

Zij werken beide op de Hogere Hotelschool, NHL/Stenden. Albert Kooy is de initiator van de nieuwe Nederlandse keuken, genaamd ‘Dutch Cuisine’. Douwe Wiersma vertelde over de Hotelschool en gaf de leerlingen alvast allerhande tips, zoals een goede mise-en-place en goed nadenken over hoe je iets wilt gaan bereiden en wat dat met de smaak zal doen.

Daarna kwam Albert Kooy aan het woord: “We gaan het niet over gezond eten hebben, maar over lekker eten!” In zijn lezing, waar de leerlingen geboeid naar luisteren, vertelde hij over de vijf pijlers van Dutch Cuisine. En over de rol van de voedingsindustrie, die graag wil dat we vooral veel kopen, en ons daartoe brengen met niet natuurlijke toevoegingen. Hij pleitte dan ook voor stickers op producten die giftig zijn in plaats van stickers van keurmerken op goede producten.

Kritische vragen
De leerlingen stelden kritische vragen. Bijvoorbeeld of het niet duurder is om biologische groenten te eten. De meesterkok weerlegde dat argument, door aan te geven dat Dutch Cuisine juist goedkoper is, omdat er geen of veel minder vlees wordt gegeten. Om met minder vlees een lekkere maaltijd te krijgen moet groente met net zoveel aandacht worden bereid als vlees.

“We moeten ook meer verrot voedsel eten”, meldde Albert Kooy in zijn betoog over gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool. Maar dan niet de zuurkool die we in de supermarkt in pakjes zien liggen. Zo volgden vele voorbeelden aan de hand waarvan de vijf principes van Dutch Cuisine worden uitgelegd.

Kookwedstrijd
Of de leerlingen er veel van hebben opgestoken zal spoedig blijken. De lezing was ter inspiratie en voorbereiding op de kookwedstrijd die de tweede klassen volgende week hebben als afsluiting van het vakoverstijgende project ‘Fun2Run’ van de vakken sport & bewegen en biologie. Met de opgedane kennis en geïnspireerd door de lezing gaan de leerlingen in groepjes een gerecht bedenken en maken met als basis de vijf principes van Dutch Cuisine. De gerechten van de leerlingen zullen worden gejureerd door lokale koks.

Deze vijf principes zijn: gebruik streek- en seizoensproducten, wees goed voor ons en de aarde door het gebruik van plantaardige voeding en minder vlees en vis, maak gebruik van wat de natuur ons biedt en dus geen producten met kunstmatige toevoegingen, koop en kook bewust en zorg voor morgen, dus voor de flora en fauna, de producenten en jezelf. Dat sluit allemaal mooi aan bij de speerpunten van het beleid van OSG Singelland. Meer informatie over Dutch Cuisine: http://dutch-cuisine.nl/

Bron: https://drachtstercourant.nl/artikel/1076370/drachtster-scholieren-krijgen-kooklezing-voorgeschoteld.html

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu