Retourbrood

Aeres • Tsjollyn Cuperus
Klimaatactie
Kwaliteitsonderwijs
Verantwoorde consumptie en productie

Met dit project wonnen wij tijdens de LC Awards de speciale SPARK AWARD 2023 voor het meest circulaire project – een prachtige beloning voor de enorme inzet die studenten afgelopen tijd hebben geleverd! Hieronder meer over ons project:

Brood is één van de meest voedzame producten in ons dieet. Maar we gooien er ook veel van weg. Wat te doen met de vele tonnen onverkocht brood die dagelijks vanuit de supermarkt retour gaan naar de leverancier? Studenten en bedrijfsleven ontwikkelden van dit brood een versuikerde broodpasta, die kan dienen als suikervervanger in nieuwe levensmiddelen. Zoals koek, stroop, ijs, jam en ja, zelfs brood.

Jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton brood door de verkooppunten retour gestuurd naar de producent. Daarvan is eenderde geschikt om z’n weg terug te vinden in de consumptie. Met de vraag ‘hoe dan?’ zaten de bakkers van het noordelijk samenwerkingsverband Bakery Sweets Center in de maag. Hoe kunnen we brood circulair maken? In een onderzoeksproject van Mbo Life Sciences (onderdeel van Aeres MBO Leeuwarden) en Hogeschool van Hall Larenstein werd van dit brood versuikerde broodpasta gemaakt: een ingrediënt met ongekende mogelijkheden.

Broodpasta heeft potentie

Op 10 november presenteerden de mbo- en hbo-studenten hún productideeën; een tussenstand tijdens een kennis- en proefbijeenkomst in Hogeschool van Hall Larenstein. Met een toelichting van Peter Weegels, directeur van het European Bakery Innovation Centre (EBIC) in Papendrecht, op het proces. “Het merendeel van retourbrood gaat naar de veevoederindustrie. Hoe mooi zou het zijn als we 30 procent van de totale uitval circulair kunnen maken?” Een ambitieuze doelstelling, maar niet onrealistisch. Veel vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven volgen het seminar met interesse. De proeverij bevestigt: versuikerde broodpasta heeft potentie.

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu