Plek voor 1107 zonnepanelen nieuwe school

Anna Maria van Schurman College • Coby Hoogland
Betaalbare en duurzame energie
Duurzame steden en gemeenschappen
Industrie, innovatie en infrastructuur
Kwaliteitsonderwijs

Christian Pennaertz & Thijmen Bakker uit HAVO 5 van christelijke scholengemeenschap Anna Maria van Schurman op Bloemketerp in Franeker ontwierpen een nieuw schoolgebouw voor hun profielwerkstuk. De twee jongens hebben scholieren, docenten & de directeur gesproken over de kwaliteiten die een school moet hebben en verwerkten dat in hun profielwerkstuk. Daarmee vielen ze in de prijzen van LC Toptalent. De jury prijsde hun aanpak die zowel creatief als wiskundig was.

Aan de slag met een nieuwe school: Christian en Thijmen ontwierpen een modern gebouw voor de AMS in Franeker

Al jaren wordt er gesproken over nieuwbouw voor Anna Maria van Schurman in Franeker. Leerlingen Christian en Thijmen ontwierpen alvast een nieuw schoolgebouw.

Toeval bestaat niet. Op de dag dat Christian Pennaertz en Thijmen Bakker hun ontwerp voor een nieuw, modern schoolgebouw in de klas presenteerden, stond er in deze krant een bericht over de mogelijke nieuwbouw van christelijke scholengemeenschap Anna Maria van Schurman op Bloemketerp in Franeker. Op datzelfde recreatieterrein zien de beide zestienjarige havisten hun nieuwe school ook graag verrijzen.

Er wordt al jaren gesproken over een nieuwe school voor de ruim achthonderd leerlingen van de AMS. Tijd om eens daad bij woord te voegen, vonden Christian en Thijmen. Het tweetal besloot om als profielwerkstuk een nieuw gebouw te ontwerpen, rekening houdend met alle wettelijke eisen en de wensen van leerlingen, docenten en directeur Eelco Bruinsma. Die laatste fungeerde ook als opdrachtgever voor het onderzoek.

Op sommige plekken kun je zelfs een pen door de muur heen prikken

,,Onze school is sterk verouderd en dat is nog zacht uitgedrukt. Op sommige plekken kun je zelfs een pen door de muur heen prikken’’, zegt Christian over het 41 jaar oude hoofdgebouw dat eigendom is van de gemeente Waadhoeke. De jongens stellen dat de kachels niet meer uit mogen, simpelweg omdat ze dan niet meer aan kunnen, dat de kozijnen verrot zijn en dat ramen nog van enkel glas zijn. Thijmen: ,,Officieel moet er een nieuw schoolgebouw komen na 40 jaar.’’

In een interview met de beide leerlingen noemt ook directeur Bruinsma de isolatie, verwarming en ventilatie als grootste mankementen. Thijmen: ,,Uit onderzoek blijkt dat in een school met slechte ventilatie, de leerprestaties dalen.’’ Christian: ,,In de AMS is de ventilatie volledig afhankelijk van open ramen.’’

Docenten ervaren het totale gebouw als deprimerend en zeer gedateerd

Uit de enquête die de twee verspreidden blijkt dat de sfeer in de school wel als fijn wordt ervaren. Leerlingen zijn blij met het vele licht. Wel heel vervelend is dat het vaak koud is, de kantine is te klein en het fietsenhok zou overdekt moeten zijn. Docenten zijn tevreden met de ruime lokalen in de huidige school, maar ervaren het totale gebouw als deprimerend en zeer gedateerd. Ook vinden zij dat er te weinig parkeerplaatsen zijn.

Voordat Christian en Thijmen aan de slag gingen met het programma van eisen, deden ze eerst een locatie-onderzoek. Voor opdrachtgever Bruinsma is bouwen op de huidige plek geen optie. ,,Hij vindt het heel onhandig en onrustig om steeds een stuk af te breken en op te bouwen’’, zegt Thijmen.

Een plek op de hoek van De Horsa en Simpelpost, aan de zuidkant van Franeker, werd door het tweetal beoordeeld als te afgelegen. Nieuwbouw nabij de GGZ zou volgens hen misschien wel overlast veroorzaken. ,,Blijft Bloemketerp over, deze plek is qua locatie en bereikbaarheid het handigst.’’

Met het computerprogramma SketchUp waarmee in 3D kan worden getekend maakten Christian en Thijmen een ontwerp. Met een ruime kantine, tevens ingang van de school, met een grote glazen gevel. Met kluisjes die zijn weggewerkt in de muren en een kooklokaal achter het keukentje van de kantine.

Plek voor 1107 zonnepanelen om de nieuwe AMS energieneutraal te maken

Op het dak van de mediatheek prijken twee ronde glazen koepels voor extra lichtinval. Christian en Thijmen hebben ook gedacht aan verplichte nooduitgangen en op het dak van de school is plek voor 1107 zonnepanelen om de nieuwe AMS energieneutraal te maken.

Het was een hele klus en – heel eerlijk – alles liep vanwege uitstelgedrag niet altijd even gesmeerd. Dus zijn ze blij dat ze klaar zijn met hun werkstuk. Hoe duur het zal worden om hun school te bouwen, daar hebben Christian en Thijmen zich niet in verdiept. Hun directeur gaat uit van een nieuwbouwbudget tussen de 18 en 22 miljoen.

Bron & foto: https://lc.nl/friesland/leeuwarden/Een-boek-schrijven-of-een-nieuwe-school-ontwerpen.-Dit-zijn-de-winnaars-van-LC-Toptalent-2023-28376785.html

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu