Oude vlaggen krijgen een nieuw leven als fles

hogeschool NHL Stenden • Rianne van den Akker
Klimaatactie
Verantwoorde consumptie en productie

Rianne van den Akker heeft onderzocht hoe gebruikt polyethyleentereftalaat chemisch gerecycled kan worden. Dit heeft ze gedaan met de oude vlaggen van de Dokkumer Vlaggen Centrale. Dit onderzoek is een van de onderzoeken die meedoet aan de LC Awards waar je op kan stemmen tot en met 6 juni.

Het vertrekpunt was een gebruikte vlag van de Dokkumer Vlaggen Centrale. Die komt bijvoorbeeld terug bij het bedrijf als die versleten is en er een nieuwe wordt geleverd. De vlag is van polyester en door een chemisch proces wordt de vlag afgebroken. Met actieve kool wordt de kleur verwijderd, zodat een bijna 100 procent zuivere grondstof ontstaat.

Rianne kon haar onderzoek uitvoeren in het laboratorium van hogeschool Van Hall Larenstein. De hogescholen gingen dicht, maar het lab bleef open en er was ook altijd toezicht. Het is een stap in de goede richting dat nu in een laboratorium is vastgesteld dat chemische recycling toepasbaar is.

>> Stem hier op jouw favoriete project vóór 6 juni! <<

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Nordwin Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu