Onze allereerste SPARK stagiaires!

RUG Campus Fryslân • Heleentje Swart, Lennie Qiu
Kwaliteitsonderwijs

v.l.n.r. Max Eisenbart, Heleentje Swart (projectleider), Tomas van Hernon en Lennie Qiu (content creator)

De herfstvakantie is inmiddels voorbij. Max Eisenbart en Tomas van Hermon, beiden student BSc Global Responsibility & Leadership aan de RUG Campus Fryslân, vervolgen weer hun stage bij SPARK the Movement. Tevens onze eerste stagiaires en… ieder met een eigen stageopdracht! Wat is leuker om onderwijs te verduurzamen dan de studenten zelf erbij te betrekken? We zijn nu bijna 2 maanden verder en hoe vergaat het ze?

 

Wat doen jullie bij SPARK?

Max: In mijn stage bij SPARK organiseer ik een internationale conferentie voor alle Europese Regional Centres of Expertise on Education for Sustainable Development (RCE ESD), een titel die ook sinds vorig jaar, 2020, gevoerd mag worden in de regio, in Nederland en op Europees niveau. Ik doe dit met veel passie, omdat ik ervan overtuigd ben dat we de transitie naar een duurzame wereld alleen kunnen realiseren door Duurzame ontwikkeling in het onderwijs te verankeren.

Tomas: Ik ontwikkel een impactmeter voor ESD-projecten (Education for Sustainable Development) van RCE SPARK Fryslân. Op het moment evalueer ik wat de impact van SPARK in de regio is geweest sinds het is opgericht. Hierbij praat ik met mensen vanuit alle onderwijslagen in Fryslân.

Tomas van Hernon stagiair van SPARK the Movement houdt een SDG 4 - kwaliteitsonderwijs bord vast Wat gaat er al goed in het onderwijs op het gebied van duurzame ontwikkeling en wat kan volgens jou beter?
Max: Op het gebied van onderwijs stemt het mij vooral heel hoopvol dat er zoveel mensen zijn die al enthousiast over en bezig zijn met onderwijs voor duurzame ontwikkeling, maar ik denk dat er momenteel twee grote uitdagingen. Ten eerste moet men deze mensen de ruimte bieden binnen hun functie, binnen financiële kaders, maar vooral ook binnen curricula omdat deze ruimte er vaak niet is. Daarnaast opereren veel van deze mensen relatief op zichzelf, terwijl verbinding met anderen heel veel zou kunnen toevoegen.

Tomas: Het is mooi om te zien hoe veel gedreven personen bezig zijn met duurzaamheid in het onderwijs en hoeveel er bereikt is in de afgelopen jaren. Hoewel de bewustwording enorm gegroeid is, merk ik in mijn onderzoek dat duurzaamheid soms nog steeds iets abstracts blijft. Hier valt nog veel winst te behalen.

Waarom hebben jullie de opleiding Global Responsibility and Leadership gekozen en wat vind je tot nu toe van je stage?
Thomas:
Ik ben al sinds de middelbare school geïnteresseerd in onderwijs verbeteren en die inclusie van studenten hierin dus ik zit hier op de juiste plek. Mijn stageopdracht en het werk van SPARK sluit goed aan op mijn studiekeuze Global Responsibility and Leadership. Onze tagline is: global challenges, local solutions, en het werk dat hier in het onderwijs plaatsvindt is een prachtig voorbeeld hiervan.

Max: Nadat ik als klein kind met mijn ouders vanuit Duitsland naar Nederland verhuisd ben, heb ik me eigenlijk altijd vooral Europees gevoeld waardoor ik altijd al redelijk internationaal georiënteerd was. Daarnaast ben ik me tijdens de bovenbouw steeds meer bewust ervan geworden over de privileges die dit meebracht. Vandaar dat ik ondanks een NG/NT profiel toch meer opzoek ben gegaan naar iets waar ik concreet aan het werk kan voor een betere wereld. Binnen de bachelor Global Responsibility and Leadership aan de RUG/Campus Fryslân heb ik een hele mooie combinatie hiervan gevonden.

Wat hoop je nog te leren bij SPARK?
Max:
Tegelijkertijd trekt dit zich natuurlijk ook door naar mijn stage. Hier kan ik concreet aan de slag, terwijl ik mezelf ook kan ontwikkelen op gebied van organiseren, strategisch opstellen van een organisatie en het opzetten van samenwerkingen tussen verschillende organisaties. Daarnaast krijg ik ook heel veel kansen om in contact te komen met heel veel interessante mensen en organisaties. Hoe we deze mensen en organisaties kunnen verbinden en tot gezamenlijke actie kunnen aanzetten is ook iets wat ik heel graag bij, maar ook vooral samen met SPARK zou wil leren!

Thomas: Ik hoop dat ik SPARK van nuttig advies kan voorzien en dat ik nog veel meer interessante dingen tegenkom die mij weer kunnen inspireren, en ook na mijn stage!

Heleentje en ik hopen juist geïnspireerd te worden door onze stagiaires en dat we nog veel van hun kunnen leren. Zodat wij weer de opgedane kennis verder kunnen overbrengen naar het onderwijs.

Lennie Qiu

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu