Klimaatmanifest aangeboden aan commissarissen van de Koning

o.a. Stellingwerf College • Marian van Voorn
Klimaatactie
Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Verantwoorde consumptie en productie

Twaalf jongeren uit de provincie Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel hebben gisteren op 31 januari 2022 een klimaatmanifest overhandigd aan de commissarissen van de Koning per provincie. Daarin roepen ze overheden en bedrijven op tot actie. Ook staan er aanbevelingen in. Eerder is het klimaatmanifest op november 2021 overhandigd aan het Duitse parlement, in samenwerking met scholen uit de deelstaat Niedersachsen.

De jongeren zijn benaderd door SPARK the Movement en Klimaattop om naar Duitsland te gaan om duurzaamheid in de industrie aan te moedigen. Daarvoor hebben bedrijven wel financiële steun nodig. Bedrijven met vervuilende uitstoot moeten manieren vinden om daarmee te minderen of helemaal mee te stoppen, of compenseren met het planten van bomen. De provincies moeten hun verantwoordelijkheid voor het milieu oppakken en nu handelen. Betrek ook jongeren in het bedenken van oplossingen, en hanteer strengere regelgeving en er moet meer handhaving komen.

Bij de totstandkoming van het klimaatmanifest, hebben de jongeren bezoeken gebracht aan diverse bedrijven in de noordelijke regio’s, incl. deelstaat Niedersachsen, om te kijken wat ze doen en wat er beter kan qua duurzaamheid in de industrie.

Van de commissarissen van de Koning hebben de jongeren een uitnodiging gekregen om op 4 juli 2022 een presentatie te geven over het klimaatmanifest voor het jeugdparlement. Om daarna plannen te maken hoe ze hiermee door kunnen zetten.

Eén van de jongere, Damian Wieringa, van het Stellingwerf College in Oosterwolde is geïnterviewd door Omrop Fryslân. Het fragment is hier te beluisteren.

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu