Kindermenu in restaurants voor en door kinderen

CBS de Reinbôge, CBS de Roerganger en CBS Spring! • Agnes Schiphof
Goede gezondheid en welzijn
Kwaliteitsonderwijs

In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat met frikandel of kroket óf een pannenkoek. Dat kan gezonder en de kinderen willen dat ook. Zo is het project Kindermenu 2.0 in het leven geroepen door Jong Leren Eten. Een kookwedstrijd die gehouden wordt op basisscholen, waarbij verschillende basisscholen met elkaar in competitie gaan in het bedenken van een gezond kindermenu. De school met de winnende recepten mogen in het menu komen te staan van een restaurant dat hieraan meewerkt.

Zo werd er in gemeente De Fryske Marren samengewerkt met Brasserie AnderS in Langweer. Door de inzending van drie leerlingen van OBS de Brêge in Scharsterbrug kunnen kinderen binnenkort als voorgerecht een tomaten-courgettesoep bestellen, gevolgd door een hoofdgerecht van zoete aardappelfriet, een cracker met zalm en een salade.
Leerlingen van groep 5 en 6 van De Reinbôge in Burgum deden mee aan de kookwedstrijd in het restaurant De Pleats in Burgum van eigenaar Geesje Duursma. Samen met chefkok Eelke Duursma hebben ze een gezond en duurzaam recept bedacht.

Ook in gemeente Heerenveen kwam op deze manier een nieuw gerecht op de kaart bij restaurant Hof van de Koning. Daar werd uit de inzendingen van groep 4/5 van de basisschool De Roerganger en groep 5/6 van basisschool Spring! gekozen voor het recept van Damiana Hoen. Op de menukaart komt een pompoen-tomatensoep, zoete aardappelfriet met broccoliballetjes en als toetje een apple crumble te staan. Meer informatie vind je hier en hier.

JGG-gemeente
Deelnemende scholen aan dit project zitten bij een gemeente met de aanpak ‘Jongeren op Gezond Gewicht’. Het doel is jongeren kennis laten maken met gezond eten en het vak van de kok. Volgens de regisseur Jongeren op Gezond Gewicht van de GGD Tytsjerksteradiel is het doel geslaagd als er in elke Friese restaurant een soortgelijk kindermenu op het menu staat, zoals bij Het restaurant De Pleats, Hof van de Koning en de Brasserie AnderS nu het geval is.

 

 

 

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Nordwin Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu