Innovatie in agrarische basismaterialen

Van Hall Larenstein • Pauline Drost
Industrie, innovatie en infrastructuur
Leven op het land
Verantwoorde consumptie en productie

Op 24 juni 2022, naar het eind van het schooljaar is er door studenten aan het Van Hall Larenstein een webinar georganiseerd voor studenten, ouders van de studenten, gemeente Ooststellingwerf, boeren en alle andere geïnteresseerden in het onderwijs en op het gebied van agrarische ontwikkelingen.

De studenten volgen de minor International Business & Natural Resources bij docente Pauline Drost. Afgelopen schooljaar werkten ze samen aan een project met de Gemeente Ooststellingwerf. De Gemeente kreeg eerder in het vizier waar de studenten van deze minor aan werkten en was erg te spreken over de resultaten, dat ze een samenwerking met de hogeschool zijn begonnen.

De Gemeente Ooststellingwerf heeft een nieuwe ambitie, namelijk de eerste meest groene en innovatieve agrarische gemeente van Nederland worden.

Innovatieve agrarische ontwikkeling
Tijdens de webinar introduceerden de studenten twee vooruitstrevende agrarische projecten. Energie, mobiliteit en ondernemerschap worden al generaties lang op dezelfde manier overgenomen en uitgevoerd. Wat kan je eigenlijk allemaal nog meer met basismaterialen? De gemeente heeft veel hout, want het beheert veel appelboomgaarden. Met dat uitgangspunt in gedachte, gingen de studenten bij alle materialen langs. Wol, leer, hout, afval etc.

  • Project 1 – Wol beton
    Wat doen we met wol? In plaats van de traditionele wolindustrie voor o.a. kleding, kwamen de studenten met iets anders. Een student is nauw verbonden met een bouwmaterialen onderneming. Wat nou als je wol in cement giet? Het beton wordt steviger en wordt flexibel. Er ontstaat een compleet nieuw recept voor beton. Hierdoor verandert ook het uiterlijk en veranderen de isolatiewaarden. Door het toevoegen van micro organismen, kan er in het geval van scheuren in het wol beton, dit op natuurlijke wijze hersteld worden.
  • Project 2 – Plantaardig kunstleer
    Bij de minor zitten ook twee Franse Erasmus uitwisselingsstudenten die beide veel interesse hebben in mode. Bij de minor kwam daarbij ook de interesse in voedingsafval. Zij verdiepten zich in mode en de leer van voeding. Daarop kwamen de studenten op een plantaardig kunstleer; bacteriële cellulose leer. Dat is een plantaardig kunstleer i.p.v. kunstleer uit aardolie.
  • Project 3 – Houtafval
    Het derde project ging over hout, specifieker hout afkomstig van appelboomgaarden. Dit project wist een verbinding te maken met wol en bacteriële cellulose leer. Schapen grazen gras onder de appelbomen. En de resten afkomstig van appelsap is grondstof voor het laten groeien van bacteriële cellulose leer. Afval is weer grondstof voor iets anders. Op deze wijze wordt een lokale kringloop in de landbouw gecreëerd met agrarische basismaterialen.

De studenten leren tijdens de minor circulair te denken in alle processen. Waarbij ze een duurzame toekomst creëren op basis van een circulaire i.p.v. een lineaire economie.

Wat daar voor nodig is? Resilience denken; geen afval in lucht, water en aarde!

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu