Hoe bouw je een biobased gebouw?

NHL Stenden • Hilde Bruinsma, Wytske Bakker & Yde Engelsma (alumni)
Klimaatactie
Leven op het land
Verantwoorde consumptie en productie
Waardig werk en duurzame groei

Eind 2017 startte de bouw van een van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa, in… Friesland! Bekijk hier de film hoe dat is gegaan. Dit gebouw staat in Oosterwolde en Wytske, Yde en Hilde werkten mee aan het vinden van de juiste materialen. Denk daarbij aan vloeren van marmoleum, gemaakt van cacaoschillen. Aan geluiddempende isolatieplaten van oude spijkerbroeken. En aan stopcontacten van melkzuur…

De gemeente Ooststellingwerf wil meer scholen naar het gebouw trekken om bedrijven samen te laten werken met het onderwijs richting een circulaire toekomst. Op dit moment werkt Biosintrum al samen met van Hall Larenstein, Nordwin College en NHL Stenden.

Multifunctioneel en duurzaam
Het Biosintrum heeft een bijzondere Y-vorm, met drie vleugels die uitkomen op een atrium in het hart van het gebouw. Een vormgeving die optimaal gebruik maakt van het licht en de warmte van de zon. Het gebouw van 1.000 vierkante meter vloeroppervlak zit boordevol innovatieve systemen en toepassingen op het gebied van verwarmen, ventileren en isoleren om zo duurzaam mogelijk te kunnen functioneren. Partijen uit het onderwijs, bedrijfsleven en overheid maken volop gebruik van de congreszaal, kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, de collegezaal, flexwerkplekken en het laboratorium. Het restaurant in het atrium wordt bevoorraad door een eigen groente- en kruidentuin van 1.500 vierkante meter, pal naast het gebouw gelegen.

BREEAM Outstanding keurmerk
De architecten van Paul de Ruiter Architects hebben de lat hoog gelegd met dit BREEAM Outstanding-project: de hoogst haalbare ranking in duurzaamheid qua constructie en gebruik van een gebouw volgens het keurmerk BREAAM. Het gebouw bestaat voor 80 procent uit biobased producten. Het gebruikte hout is van bomen die ongeveer dertig jaar oud zijn. Het uitgangspunt is dat het hout ook minstens zo lang meegaat. Het Biosintrum is begin 2019 opgeleverd.

 

Link naar de documentaire totstandkoming Biosintrum https://youtu.be/KJywjIH1j-s

Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Nordwin Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland
Sluit menu