Week van de Circulaire Economie

In de week van 1 t/m 6 februari was de Nationale Week van de Circulaire Economie. Deze week werd afgetrapt met een Nationale Conferentie Circulaire Economie, de derde editie, maar dit keer online. Verschillende bewindvoerders openden verschillende programma’s. Ondernemers, verenigingen, organisaties, etc. haakten in met een workshop of lezing over verschillende sectoren binnen het thema Circulaire Economie.

Ook Heleentje Swart van SPARK the Movement gaf met Ingrid Zeegers van Vereniging Circulair Friesland een masterclass, ‘De regionale aanpak werkt!’, op 1 februari. Ruim 100 deelnemers keken online naar de masterclass en konden er hun vragen stellen in de chat. Bekijk hier de masterclass.

De rest van de week werden er webinars gegeven, mede georganiseerd door SPARK the movement, voor de sector onderwijs i.s.m. Vereniging Circulair Friesland voor een Friese programma van de Week van de Circulaire Economie. Uit de opkomst voor de webinars, merkten we dat het onderwerp Circulaire Economie leeft binnen het onderwijs. Wil je meer informatie over onderstaande webinars? Neem dan contact met ons op!

  • Circulaire economie in de klas
    (2 februari), i.s.m. Natuur en Milieufederatie Utrecht, 88 deelnemers.
    Docenten van het voortgezet onderwijs werden meegenomen naar de wondere wereld van de circulaire economie. Om docenten te inspireren dit thema op te pakken in hun lessen. Nooit eerder waren de uitdagingen die we als mensheid onder ogen moeten zien zo intens en complex. Eveneens waren nooit eerder de (technische) mogelijkheden om wereldwijde verandering te bewerkstelligen zo groot. Dat leidde tot de vraag: hoe ga je daarmee om in de klas? Dit webinar is helaas niet meer terug te bekijken. Wel is er een LinkedIn-community uit ontstaan om elkaar te inspireren en te helpen. Lid worden kan via https://www.linkedin.com/groups/13949150
  • Circulair College: transitie in tijden van COVID
    (3 februari) i.s.m. NHL Stenden Hogeschool en ZWERMN, 68 deelnemers.
    De huidige economie staat op velerlei wijzen onder druk, niet op de minste plaats door de huidige corona-crisis. Tijdens dit college werd er ingegaan op de vraag: Welke impact hebben de lockdown en andere maatregelen om het COVID-virus in te dammen, op de transitie richting een betekenisvolle en circulaire economie, die al door de eerste lockdown in 2020 in gang kwam?. Met andere woorden: Hoe vinden we onszelf opnieuw uit ten behoeve van een leefbare wereld op een leefbare planeet?

Hans Stegeman van Triodos Investment Management gaat in op de vraag hoe we de huidige crisis in het licht van de opkomende circulaire economie kunnen duiden. Marianne van Keep van Verstegen Spices & Sauces zal toelichten hoe Verstegen door vergaande herinrichting van de keten handen en voeten geeft aan de circulaire economie. Dit webinar is helaas niet meer terug te bekijken.

  • Circular Skills: lancering onderwijshandleiding
    (4 februari), i.s.m. SME en IKcircuLEER, 42 deelnemers.
    Welke circulaire kennis en vaardigheden hebben we nodig als we in 2050 een circulaire economie willen hebben? En hoe kunnen we hiermee aan de slag in het huidige onderwijssysteem? Tijdens drie ontwerpsessies is met docenten, studenten en experts uit de bouw- en installatiesector verkend waarom en hoe zij bezig zijn met circulariteit. Dit resulteerde in een praktische onderwijs handleiding, met stappenplan en een reeks inspirerende portretten! Dit webinar is helaas niet meer terug te bekijken.
  • Samen impact leren maken!
    (4 februari), i.s.m. Claim your future, THRIVE Institute, NICE en ZWERMN. 89 deelnemers.
    Dit evenement staat in het teken van een co-creatie tussen jonge innovatievelingen en ondernemers die samen maatschappelijke impact willen creëren.Samen gingen ze in vogelvlucht op zoek naar wat een stage of praktijkopdracht betekenisvol maakt voor beiden. Tijdens dit evenement vertellen jongeren en ondernemers hun persoonlijke verhaal over de gemaakte impact. Ze gingen met elkaar het gesprek aan om het volledige potentieel van een waardevolle stageplek te ontdekken! De link naar dit webinar komt nog.

“Alleen inspiratie is niet genoeg. Je moet ook gaan kijken hoe je de inspiratie gaat omzetten naar de praktijk.” zegt Heleentje Swart, waarop Aukje van der Veen, programmaleider van ZWERMN aanvult: “De kracht ligt hem in het verzamelen van initiatieven en het zoeken naar verbinding. Vind elkaar en tijd voor actie!”

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu