Werken aan Duurzame Mode

Friesland College • Jan Dijksma
Industrie, innovatie en infrastructuur
Kwaliteitsonderwijs
Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Verantwoorde consumptie en productie

Met een gloednieuwe, zeer geavanceerde printer kunnen studenten van de opleiding Mode Design op het Friesland College nu zelf spectaculaire stoffen maken. Een schilderij? Een tegeltableau? Het is allemaal te vertalen in stof, om er bijzondere kleding van te maken. Bovendien: het Textiel Lab kan mode flink verduurzamen.

D’Drive, de school voor de creatieve industrie van het Friesland College, presenteerde de printer donderdag op de campus in Leeuwarden aan het werkveld. Opzet is immers dat school en partners in de wereld van mode en design nauw gaan samenwerken om de mogelijkheden te benutten van het ontwerpen van de stof én een 3D-patroon in het computerprogramma, dat al die informatie perfect kan doorgeven naar de printer. Die drukt het geheel ín de stof.
Deze techniek is heel goed te gebruiken voor het maken van prototypes, om een ontwerp goed uit te werken of een kleine productie te maken. Nu moet een stof of proefmodel vaak komen uit andere hoeken van de wereld. Het vervoer, de verf, de stoffen, de arbeidsomstandigheden… ‘De mode-industrie is niet bepaald duurzaam’, stelde directeur Sicco Piekeboer van D’Drive. ‘Daar gaan wij wat aan doen.’

Een slimme combinatie van ambacht en technisch innoveren opent nieuwe mogelijkheden. ‘Van ver naar lokaal produceren, van fast fashion naar ambacht, van massa naar eigen identiteit en meer…’ Zo is ambacht in de creatieve sector weer ‘futureproof’ te maken, aldus Piekeboer. Dat is ook de inzet van het project Craft Your Future, waarin het Friesland College samenwerkt met partners in de regio en het buitenland.

De studenten gaan graag aan de slag met opdrachten, vertelde Janne Manderfeld. Met docenten verdiepte de student zich in het programma, waarmee je in 3D heel precies een passend ontwerp kunt maken. Geen gedoe meer met pasmodellen en stof verspillen, alles ‘custom made’ met goede materialen… ‘Je moet veel testen om alles onder de knie te krijgen’, merkt Janne. ‘Maar het werkt prachtig. En als student kan ik straks overweg met de nieuwste technieken.’ Dat is fijn, als je ergens aan de slag wilt óf zelf een lijn wil opzetten.
Het Textiel Lab past naadloos in de aandacht voor duurzaamheid binnen het Friesland College, stelde Dominique Derks, practor Duurzaam Denken Duurzaam Doen. Het project komt bovendien voort uit de kwaliteitsagenda, waarmee de school werkt aan innovatie van het onderwijs.

Zeker past het lab in de tijdgeest, vertelde Eileen Blackmore van House of Design. ‘In een tijd waarin we vooral moeten ontspullen, draait ontwerpen steeds meer om de vraag: wat voegen we toe aan wat er al is… Design gaat om het verhaal. Staat het ergens voor? Is er markt voor? Anders maken we nog meer spul, terwijl we minder spul willen.’ In dat zorgvuldig omgaan met goede en mooie materialen kan het Textiel Lab volgens haar veel bijdragen.

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu