Update Starbase18 eco-minidorp in Portugal

Starbase18 • Charlotte van der Velden, Frank Kroondijk en Janneke Wittebol
Duurzame steden en gemeenschappen
Leven op het land
Verantwoorde consumptie en productie

Wat is Starbase18?
In de gebergte Serra da Estrela in Portugal, is veel mogelijk. Te midden van de plaats Meios in Guarda, staat een grote woning omgeven met 4,5 hectare grond waar het project Starbase18 (SB18) plaatsvindt. Frank Kroondijk, oud-docent van het Friesland College, woont er sinds september 2021 samen met zijn gezin in het huis. In de woning zijn tevens studentenverblijven en een chillruimte/keuken aanwezig. Op het terrein is tevens een grote loods en werkplaats aanwezig die gelegenheid geeft tot maken. Een living lab die functioneert in een internationale setting.

De ambitie van Starbase18 is om er mét studenten een zelf voorzienend circulair minidorp neer te zetten. Het doel van het circulaire denken is om studenten de traditionele ambacht en lokaal beschikbare materialen opnieuw te laten ontdekken en in te zetten met de nieuwe kennis die zij hebben opgedaan vanuit hun huidige studie. Zodat ze leren in de praktijk, in en van de natuur en door te doen, in plaats van uit boeken en websites alleen.

Start Starbase18
Starbase18 loopt als project in Portugal sinds 2021, maar de plannen werden al gesmeden in 2018. Eerder hebben wij uitgebreid gepost over het begin van Starbase18 en het ontsaan ervan. Dat kun je hier teruglezen.

UPDATE
Stagelopen
Hoe staat het er nu voor? In het begin waren voornamelijk studenten uit Friesland betrokken bij het project (NHL Stenden, Van Hall Larenstein, Cibap (Zwolle) en Friesland College). Tegenwoordig kan iedereen vanuit Europa er stage lopen die geïnteresseerd is, houd je van doen inplaats van plannen schrijven en eindeloze post-it & brainstorm sessies, ben je actief en houd je van de natuur en bergen, dan is dit de plek. Dat is wat Charlotte van der Velden heeft ervaren. Zij studeert aan Yuverta en volgt er de mbo-opleiding Stad & Mens. “Niet iedereen weet meteen haar/zijn draai te vinden op een plek waar het voornamelijk draait om het buitenleven, waar je af en toe op excursie gaat, bijvoorbeeld om olijven te gaan plukken, een oude stenen buitenoven te restaureren of wat op dat moment maar speelt bij de bevriende partner bedrijven. Je ontmoet nieuwe mensen en een nieuwe omgeving. Ook speelt alles in de lokale regio af en niet iedereen spreekt goed Engels. Daar moet je bijvoorbeeld wel van houden en voor open staan.” Charlotte heeft nu ondervonden hoe het is en gaat toekomstige sollicitatiegesprekken afnemen bij potentiële stagiaires om wederzijdse verwachtingen goed af te stemmen. Interesse? Stuur dan een mail naar charlotte@starbase18.com.

Wat gebeurt er nu in het minidorpje?
Studenten uit verschillende richtingen lopen er stage, zoals CMD-student (Communicatie- en Multimedia Design), maar ook Creatief Vakman studenten. Ook studenten van de hogere hotelschool en van de tourisme opleidingen werken aan ‘challenges’ gekoppeld aan Starbase18 en bedrijven in de omgeving, eerst nog vanuit Nederland maar in de loop van ’22 ook in Portugal. Zo versterken ze elkaar in het project en leren ze van elkaar. Waarbij de een de sociale media verzorgt, wordt er ook hard gewerkt in de houtwerkplaats, aan eco-tourisme en in de biologische moestuin. Er zijn twee katten en twee puppies van het ras Serra da Estrela en sinds kort 6 kippen. De motormaaier zal snel worden vervangen door een groep Serra da Estrela schapen met lange wokkel horens.

Er groeien tal van vruchten waaronder vijgen, kiwi’s, kersen-, kastanje- en olijfbomen,maar ook eiken en ceders. In de eiken hangen galnoten, vanuit de galappels van galwespen die aan takken hangen, maken de studenten inkt. Er zijn meerdere waterputten op het terrein aanwezig. In Portugal is het erg gebruikelijk om een eigen drinkwaterbron te hebben, zo heeft ook Starbase18 haar eigen en uitgebreid geteste bron. Ook heeft Starbase18 plannen om een voedselbos aan te leggen, door meer soorten bomen aan te planten, de eerste bomen zijn ondertussen geplant. En daarnaast willen zij verschillende technieken gebruiken om groente en fruit te verwerken, bijvoorbeeld het fermenteren van vijgen om planten voeding te maken. Daarnaast willen ze meer verbinding zoeken met de lokale bevolking en een grote ‘Vrienden van Starbase18’ groep laten groeien. Wanneer je lid wordt als vriend ontvang je allerlei informatie en tips rondom de Circulaire economy en duurzaamheid, pakketjes met producten van het land of rondom Starbase18 en de mogelijkheid tot verblijven en participeren in het mini-dorp.

Starbase18 festival
Een festival als verbindende factor waar cultuur, ambacht en natuur samensmelten in de circulaire economie van het minidorp. Het festival staat in mei 2022 op de planning. Op het festival willen Frank Kroondijk en Janneke Wittebol, samen met Hogescholen in Nederland, in Finland en twee in Portugal, oude ambachten opnieuw introduceren i.c.m. nieuwe technieken, lezingen geven over duurzaamheid, workshops geven over lokaal eten, verschillende duurzame bouwtechnieken demonstreren, vertoeven onder de sterrenhemel met Portugese livemuziek. Hierbij ligt de essentie in het hier en nu, de impact van ieder individu (SDG18), terug naar de basis, leven in het ritme met de natuur en zijn seizoenen, op een manier die voor iedereen toegankelijk is. Op Starbase18 is het motto: “Everybody counts and we count on everybody”, in een duurzame inclusieve circulaire economy is er voor iedereen plek en de mogelijkheid en de ruimte om een zinvolle bijdrage te leveren aan de gemeenschap.

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu