Ga mee met de Very Inspiring People (VIP)bus en ToerMee!

Spoor van Vernieuwing • Dennis Nolte
Kwaliteitsonderwijs

SDG komt namelijk met een prachtig initiatief met de SDG Very Inspiring People (VIP)bus met als doel om duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN te vertalen naar lokale initiatieven die ook als voorbeeld kunnen dienen voor een landelijke actie.

Bij elke halte staat er een bepaald doel in de kijker en afgelopen week was de VIPbus in Leeuwarden waar de nadruk ligt op SDG nummer 4, ‘kwalitatief onderwijs’.Netwerk organisatie SDG Nederland heeft de bijeenkomst op poten gezet.

De wethouder was er, net as lokale initiatiefnemers en professionals. Hun gezamenlijke bekommernis om jongeren die niet in staat zijn om onderwijs te volgen en ook niet kunnen werken staat centraal.

In Nederland staat het onderwijs op vrijwel elk gebied hoog aangeschreven maar voor jongeren met bijvoorbeeld autisme, hoogbegaafdheid of een depressie is onderwijs vaak geen vanzelfsprekendheid. Deze jongeren hebben nu geen enkel perspectief.

Anna deelt al snel haar verhaal. Ze heeft zo’n zoon die thuis zit als gevolg van een autismestoornis. Ze begeleidt ook vier andere jongens, maar is gefrustreerd dat ze geen oplossingen kan vinden. Een van de jongens zou graag bakker worden, maar vindt nergens een plek om het vak te leren.

Erik Boven komt tussen. Hij helpt op zijn biologische Hoeve Hoogland zelf jongeren vooruit en beschikt ook over een indrukwekkend adressenboek van welwillende werkgevers. Hij weet raad zegt hij, en belooft Anna op pad te helpen. De twee kenden elkaar nog niet voor vandaag. De eerste samenwerking in de bus is een feit!

Dennis Nolte, het brein van de bus en de moderator van het gesprek, stelt meteen voor om ook een video te maken waarin Anna een oproep doet. ‘Wie weet waar komen we als iedereen die in zijn netwerk deelt!’

De deelnemers kijken in de bus vooruit naar het jaar 2030. Dat is de horizon die de Verenigde Naties hebben afgesproken om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te halen. Dennis moedigt de deelnemers aan om met gedurfde voorstellen te komen. Hij vertaalt die dromen dan naar een praktische, volgende stap.

Vervolgens nodigt Dennis de deelnemers uit om de eerste stap van hun grote plannen op te schrijven. Deze worden ouderwets bewaard in een blik en zal worden geëvalueerd door dezelfde groep over een paar maanden.

Later op de dag kan ook het grote publiek binnen lopen om hun plannen en ideeën voor 2030 uit te stippelen. en om grote uitdagingen op te knippen tot kleine, oplosbare problemen.

En terwijl Leeuwarden zich nog buigt over deze plannen, kijken wij alvast uit naar de volgende halte van de SDG VIPbus.

Lees voor meer info, hier.

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Nordwin Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu