Stinzenroute

Nordwin College, OBS De Mienskip, CBS de Lichtbron, OBS Professor Casimir • Greetje Cnossen
Duurzame steden en gemeenschappen
Goede gezondheid en welzijn
Klimaatactie
Leven op het land

Leerlingen van klas 4 aan het Nordwin College hebben 2 jaar terug (toen ze nog in 2 klas zaten) bloembollen geplant, samen met bedrijven, scholen, buurtverenigingen, sportverenigingen, maatschappelijke instellingen en vrijwilligers. Het is het tweede seizoen dat we mogen genieten van de 55.000+ bollen die samen zijn geplant op de route, inmiddels 13 km lang. De bollen komen op dit moment alweer mooi boven. De krokussen staan al te shinen en van het overige komt het groen al boven.

Nog steeds is het mogelijk om ook nu uitgebloeide voorjaarsbolletjes (uit potjes) op de route te zetten om de Stinzenroute verder te versterken. Ook is er ondertussen een ander project aan een deel van de route gekoppeld, de Slow Collective Landscape, bekijk hier het filmpje. De kunstenares Monika Balu, heeft een presentatie gegeven op drie basisscholen aan leerlingen tussen 10-12 jaar over de oorspronkelijke fotografie met in vergelijking mobiele telefonie, waarmee direct foto’s gemaakt kan worden. Samen met ondernemers en scholen (hierna genoemd), zijn er 75 blikjes verzameld. Monika heeft met de jongvolwassenen met beperkingen die werkzaam zijn bij Op ’e Stâl er pinhole camera’s van gemaakt, met zwart wit gevoelige fotopapier, die de landschap vastlegt in een halfjaar tijd. De leerlingen van de basisscholen hebben de blikken gedecoreerd en opgehangen langs de Stinzenroute.

De kerngroep van de Stinzen-foodwalk/ Stinzenroute zijn scholen en ondernemers op de route van Buitenpost-Kollum; Studio Monika Balu, Cadeau- en streekproductenwinkel Op ’e Stâl en Paviljoen MeM, de scholen OBS De Mienskip, CBS de Lichtbron en Streekkeurmerk Wâldpyk in Buitenpost, Bloemenparadyske, OBS Professor Casimir en de Hertenkamp in Kollum. Zij hebben in overleg een plan om met tweede paasdag (5 april), aandacht te vragen voor de “Bollen en Blikjesroute”.

De ‘blikjes’ die zijn geplaatst langs de route, zullen ons half juli een prachtig beeld gaan geven van ons mooie landschap op verschillende plekken. Op vrijdag 2 juli staat de opening van de expo hiervan gepland (later meer info). De Binnenste Buitenpost zet de kaart in de krant en geeft aan dat dit jaar op Tweede Paasdag de Aftrap van de ‘Bollen- en Blikjesroute’ is. Wandelaars kunnen aan de hand van een prachtige kaart die is gemaakt door Annemieke Altena op eigen gelegenheid de ‘Bollen en Blikjesroute’ lopen.

Iedereen die met tweede paasdag ook iets langs de Stinzenroute wil organiseren met inachtneming van de overheidsmaatregelen, mag uiteraard meedoen!

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Nordwin Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu