Groen natuur, ook groen voor de mens!

Snoek Puur Groen • Daniel Oord
Duurzame steden en gemeenschappen
Goede gezondheid en welzijn
Leven op het land
Verantwoorde consumptie en productie
Waardig werk en duurzame groei

Interview door Lennie Qiu

Bij het binnentreden van het bedrijfspand Snoek Puur Groen, een hoveniersbedrijf in het Noorden, schatert het gelach vanuit een keuken mij tegemoet. Met op de vensterbank een bijenhotel, panoramazicht via het raam op langsrijdende auto’s en vrachtwagens over de snelweg, een elektriciteitsmast en een spoorlijn, de weilanden erachter met overtrekkende vogels, voelt het bedrijf gelijk aan als in het teken voor meer groene welzijn.

Aan de muur van het kantoor hangen vijf grote vellen. Sustainable Development Goals (SDG) is een middel om breder te verkennen hoe ze nog meer kunnen bijdragen aan de welzijn van mens en natuur. Wanneer je focust op te veel, loop je het risico dat je alles doet, maar daardoor ook niks. Ze leggen daarom focus op 5 samengestelde clusters die passen bij het bedrijf;

  1. SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn
  2. SDG 4 – Kwaliteitsonderwijs
  3. SDG 6 – Schoon drinkwater en goede sanitaire voorziening, SDG 11 – Duurzame steden en gemeenschappen en SDG 15 – Leven op het land
  4. SDG 13 – Klimaatactie
  5. SDG 17 – Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Op de website van Snoek Puur Groen staat ook bij elk project die ze hebben gedaan, het desbetreffende SDG als afbeelding waar het betrekking op heeft.

Wanneer ik in gesprek ga met Daniel Oord, aanjager duurzaamheid & educatie bij Snoek Puur Groen en tevens projectcoördinator bij samenFIKS (verbinder in infra en groen tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid), bevestigt hij mijn gevoel over het bedrijf.

Vergroenen voor mens én natuur
Ze vergroenen nieuwbouw en bestaande bouw, maar hebben ook veel zorginstellingen en het onderwijs als partner. In alles wordt meer waarde gehecht aan groen, dan in waarden aan geld. Ze zien groen als een sociaal ontmoetingsplek dat in alle aspecten rekening houdt met de leefomgeving, in zowel de natuur als de mens.

Een schoolplein is bijvoorbeeld meer dan een plein waar buiten pauze gehouden wordt. Het is een plek waar je pauze ook echt moet kunnen voelen, waar je je kunt terugtrekken, gezond in kan bewegen met bijv. speelelementen, waar je dingen kunt ontdekken en je hoofd leeg kan maken. Duurzaamheid in de welzijn van de mens en niet alleen de omgeving speelt een grote rol bij Snoek Puur Groen. Als je al bezig bent met rekening houden met de natuur, waarom niet ook gelijk rekening houden met de mens?

Samenwerking onderwijs
Het bedrijf vormde ooit een kern van 20 medewerkers en inmiddels werken er meer dan 150 medewerkers bij Snoek Puur Groen. Waaronder ook werknemers die er ooit stageliepen en die daarna zijn blijven plakken.

Een mooi voorbeeldproject is het kunstproject The Oratorio for a Million Souls dat deelnam aan het Silence of the Bees programma in 2018. Een programma om bewustwording te creëren voor de bijen die steeds meer op het punt staan van uitsterven. Door middel van kunst, muziek en techniek hebben twee studenten van Nordwin College samen met Snoek Puur Groen een Biohive, een levensgrote bijenkorf, gemaakt middels vlechtwerk van leem. In de Oratorio zit apparatuur die de beweging, temperatuur en vochtigheid van de bijen verzameld en die dat omzet in geluidspatronen.

De studenten hadden de motivatie, maar niet de middelen om hun idee in de praktijk tot uiting te brengen. Snoek Puur Groen raakte geënthousiasmeerd door de studenten en liet een interne ontwerper de studenten meenemen in de praktijk en in het ontwerpproces. Vanuit de studenten is er een leerbehoefte en daar speelde het bedrijf op in. De studenten leerden in de praktijk wat ze niet op school kregen. Het bouwen van een app, hoe bepaalde systemen werken, netwerken en het ontwerpproces zelf. Deel je kennis, betrek de studenten en je haalt er potentie uit.

Een van de twee studenten is na afloop bij het bedrijf in dienst gegaan. Wanneer je investeert in een student, investeer je ook in de toekomst van de student en indirect in de toekomst van iedereen. Je krijgt er heel veel voor terug. Enthousiasme van een student en de student kent al het reilen en zeilen van een bedrijf wanneer die afstudeert. Als bedrijf kun je een student als aanvulling zien op wat je als bedrijf nodig hebt. Hij/zij staat nog nauw verbonden met het onderwijs. Er is via een student een wisselwerking met het onderwijs. Er ontstaat dan namelijk een kruisbestuiving tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.

Wat kan jij als organisatie doen?

  • Sluit aan bij bestaande netwerken in de sector (Vereniging Circulair Friesland (VCF) is voortrekken in het samenbrengen en in de groensector bijvoorbeeld samenFIKS)
  • Neem een thema en focus daarop
  • Investeer in de toekomst; zoek het onderwijs op. Ze moeten je tegenkomen en dat hoeft niet veel te zijn, peil een of twee keer per jaar de behoeften vanuit het onderwijs
  • Wacht niet, zet vacatures uit voor onderwijs uitstromers
  • Doe het niet alleen, maar samen
  • Alle kennis bundelen is samen sneller stappen zetten

 

Agendatip – De Proeftuin van de Toekomst
Op 26 januari organiseert Aeres MBO Leeuwarden het event ‘De proeftuin van de Toekomst’ samen met VHG (Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners).
Een hotspot in eigen regio waarbij het onderwijs en praktijk samen komen. Van alumni, groen professionals, bedrijven tot aan geïnteresseerde externen van Vereniging Circulair Friesland. Ook hovenier Lodewijk Hoekstra is aanwezig. Hij heeft samen met Nico Wissing de NL Greenlabel ontwikkeld met o.a. de tuinlabel van A tot G in hoe duurzaam je tuin is.

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu