Oesterzwammen in koffiedik groeien als kool

CBS Klaverblad • Engelien Pit
Geen honger
Kwaliteitsonderwijs
Verantwoorde consumptie en productie

Van de gemeente hebben wij een grow kit ontvangen om eigen paddenstoelen te kweken. Binnenkort kunnen wij dus ons eigen gekweekte oesterzwammen eten. Wij zijn nu alvast bezig met het bedenken van een recept. De oesterzwammen groeien in ieder geval als kool!

“De gemeente Leeuwarden stelt 75 van deze kweeksets van Fryslân Fungies ter beschikking voor basisscholen. Fryslân Fungies is een onderneming uit Leeuwarden die zich heeft gespecialiseerd in het kweken van oesterzwammen op koffiedik. De leerkrachten zijn bijgepraat over dit proces om die kennis door te geven aan hun leerlingen.

Ook bezochten zij de ‘Fungus Farm’, een oesterzwammenkwekerij die sinds eind juli in de hal van het gemeentehuis is opgetrokken. Hier worden paddenstoelen gekweekt op koffiedik dat overblijft van gemeentelijke koffie.

Deze circulaire manier van voedsel verbouwen maakt onderdeel uit van de Friese beweging om duurzaam doen en denken vast onderdeel te maken van het onderwijs.

Het idee is dat kinderen ervaren dat wat afval is voor de één, een voedingsbodem kan zijn voor de ander. Ook is het de bedoeling dat ze gaan koken met de paddenstoelen. Zo’n dertig scholen toonden interesse.”

(Bron)

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Nordwin Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu