Jeugd wekt op de dansvloer energie op

Plataanschool en NHL Stenden • Plataanschool
Industrie, innovatie en infrastructuur

Dansen op een vloer die energie opwekt, en zwerfafval verwerken tot leuke sleutelhangers. Duurzaamheid kan leuk zijn, is de boodschap van Dans je wijk kansrijk.

Het Bewonersbedrijf Heechterp-Schieringen bestaat vijf jaar en dat wordt morgen gevierd met het evenement Dans je wijk kansrijk. De organisatie is in handen van Jay Visser van House of Talents, die regelmatig evenementen organiseert om jongeren in beweging te krijgen. ,,We vroegen ons af wat de wijk en de bewoners met elkaar kan verbinden, en dansen kan altijd.’’

Kennismaken met duurzaamheid
Dit keer krijgt hij hulp van Muhamed Zogaj van NHL Stenden Communicatie en Harold Hesselink van het Bewonersbedrijf. Samen laten ze kinderen en jongeren ,,op speelse wijze kennismaken met duurzaamheid’’.

Het mienskip-initiatief begint om drie uur als kinderen de wijk in gaan om plastic afval in te zamelen. In de mobiele plasticfabriek Plastic Fantastic worden hier ter plekke ‘coole sleutelhangers’ van gemaakt. Wie meedoet, maakt bovendien kans op een skateboard van gerecycled plastic.

Van beweging naar elektriciteit
Grote publiekstrekker is een dansvloer van Energy Floors, die bewegingsenergie omzet in elektriciteit. Visser: ,,Deze vloer is de eerste energieopwekkende dansvloer ter wereld.’’ Energy Floors zet de vloer al tien jaar lang in op grote evenementen, zoals Serious Request 2017 en de opening van Culturele Hoofdstad Mons – in België – in 2015. Nu mag de jeugd van Heechterp-Schieringen proberen een wijkrecord aan energie op te wekken.

Dat kan vanaf half vijf in workshops hiphop en breakdance, waarvoor Visser dansers uit Napels, Luik en Leeuwarden regelde. Deze dansers gaan om zeven uur een dancebattle met elkaar aan. En om acht uur is het de beurt aan dj’s Quirino Picone en Ritsko van Vliet, die een uurtje disco draaien voor jong en oud.

Evenement streamen
Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt met steun van afvalverwerkingsbedrijf Omrin, dat ook het skateboard verloot. Meer dan 1,5 miljoen mensen wereldwijd kunnen de recordpoging volgen via ’s werelds grootste urban community Bboyworld op Facebook, omdat Visser beelden zal streamen.

Het spektakel vindt plaats op het schoolplein van de Plataanschool aan de Larixstraat in Leeuwarden. Het maakt deel uit van het internationale NHL Stenden project Glocal Link. Behalve de dansers zijn ook hogescholen en wijken uit Napels, Luik en Leeuwarden met elkaar verbonden. Het past in de Glocal Goals van LF2018 om kwetsbare jongeren kansrijker te maken.

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu