Hackathon Starbase18 – circulair minidorp

Friesland College, NHL Stenden, Van Hall Larenstein, Campus RUG • Frank Kroondijk
Alle doelen

In de Week van de Circulaire Economie, organiseerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de derde Nationale Circulaire Economie Conferentie online. Het doel van de conferentie was om deelnemers te inspireren om de transitie naar een circulaire economie te maken. Dit omvatte onder meer het delen van kennis met elkaar en het plannen van concrete acties om te laten zien dat de circulaire economie een kans is voor kleinschalige tot grootschalige systeemverandering. “Circulaire economie is essentieel om klimaatverandering aan te pakken, voorkomt verspilling van waardevolle grondstoffen en biedt kansen voor innovatie, groei en banen.”

Tijdens deze week werd een hackathon georganiseerd, waar tien teams van verschillende Nederlandse universiteiten bij elkaar kwamen om oplossingen voor circulaire vraagstukken te pitchen. De leerlingen kwamen van mbo-, hbo- en wo-scholen. Sommige teams spraken over hoe ze voedsel zouden verbouwen in stedelijke omgevingen om de groeiende bevolking te ondersteunen; andere teams spraken over duurzame mode waarbij klanten punten konden krijgen voor het doneren van kleding, en met deze punten nieuwe kleding konden kopen; een ander onderwerp was hobbit, zoals huizen voor studentenhuisvesting aan de universiteit, waar studenten konden werken aan duurzame projecten op het terrein om hun kosten van levensonderhoud te verlagen.

Voor Starbase18 (SB18), tevens een project in hoe het ideale minidorp eruit zou zien, kwam een ​​nieuw team samen om als team Starbase18 deel te nemen aan de eerste jaarlijkse hackathon van de Week van de Circulaire Economie. Waarbij ze hun ideeën voor dit project bespreken en pitchen. Het team bestond uit studenten van NHL Stenden, Van Hall Larenstein, Cibap en Friesland College. Drie van deze studenten zullen langdurig op het project blijven om hun stage af te ronden. En men gaat zijn proefschrift koppelen aan SB18. Extra studenten deden mee aan het project van de week, de hackathon. Het team werkte samen om te bespreken hoe hun ideale duurzame minidorp eruit zou zien. Ze onderzochten verschillende elementen, waaronder bodemkwaliteit en landbouwprojecten, het renoveren van de gebouwen en het gebruik van duurzame bouwmaterialen, en het betrekken van de lokale gemeenschap in Portugal om meer te weten te komen over de taal, ambachten en keuken van de regio.

Aan het einde van de week maakte het Starbase hackathonteam een ​​korte video om te pitchen voor de juryleden. Bekijk hier het filmpje. Hoewel het Starbase-team de hoofdprijs niet won, was het vooral een kans om interesse te wekken in het project en potentiële partners of medewerkers te vinden. Het was mooi om te weten dat ook deze studenten louter vanuit hun eigen intrinsieke motivatie en interesse in duurzaamheid meededen aan het project.

Samenvatting van elke betrokkenen:
Brandi: NHLStenden, voltijds PM
Djoeke: CIBAP, fulltime creatief ontwerper & multimedia-expert
Sammy: Friesland College, fulltime creatieve maker
Max: RUG, volgt na de zomervakantie cursussen aan de universiteit van Coimbra (PT) en combineert dit met het werken aan het SB18-project. Hij heeft al een netwerk in PT waarop we kunnen aansluiten
Koen & Lieuwe: VHL, ze werken aan ruimtelijke ordening en zaken als permacultuurplanning voor het SB18-project. Daarbij hoort ook kennismaken met de regio, cultuur, klimaat etc. etc.

(Bron)

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu