Jongerentop in een zwemvest voor het klimaat

75 Jaar Niedersachsen • Astrid Rienks
Industrie, innovatie en infrastructuur
Klimaatactie
Schoon water en sanitair

De voortgezet onderwijsscholieren Dennis, Laura en Merle van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam overhandigden woensdag 3 november 2021 in Duitsland hun eigen ‘klimaatmanifest’. Ze geven het document aan een Duits parlementslid, Marja-Liisa Völlers van de sociaaldemocratische partij (SPD). En niet in normale kleren, maar in een zwemvest!

De jongeren willen laten zien dat Nederland als eerste onder water komt te staan, als we niets doen aan het klimaat. Dan komen we in Duitsland aan als klimaatvluchtelingen.

Hannover
De Groningse jongeren vormen samen met 9 andere Nederlandse jongeren, en 19 Duitse jongeren de groep 75 Jaar Niedersachsen, waarbij ze met scholieren uit Drenthe, Overijssel en Friesland, samenwerken met Duitse scholieren in de deelstaat Niedersachsen voor meer aandacht in klimaat en industrie. Sinds zaterdag zijn zij met de hele groep in het Duitse Stadthagen, vlakbij Hannover en werkten ze aan hun eigen manifest.

De uitwisseling tussen de Nederlandse en Duitse scholieren is bedoeld om te laten zien dat klimaatverandering niet ophoudt bij de landsgrenzen.

Subsidies voor bedrijven
Om kennis op te doen over de sector, hebben de jongeren de afgelopen periode bedrijven gezocht die willen vergroenen. Ze zijn bijv. bij Groningen Seaports geweest, lees hier, daar kregen ze een presentatie over o.a. de waterstofplannen.

Bedrijven hebben geld nodig om te kunnen verduurzamen. In het manifest moet komen te staan wat bedrijven nodig hebben om klimaatneutraal te worden. “Ze worden vaak niet serieus genomen.” De jongeren hopen dat de politiek iets met hun oproep doet.

De docenten hopen vaker een uitwisseling met de leerlingen te kunnen organiseren en blijven contact houden met de andere Nederlandse en Duitse scholen.

(Bron RTV Noord)

 

 

 

 

 

 

Interviews
De jongeren zijn ook door diverse media geïnterviewd:

Bekijk ook het filmpje hierboven voor een korte impressie van de jongerentop in Hannover!

 

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu