Enactus bezoekt Circulair Cafe

NHL Stenden • Andoel Linger
Duurzame steden en gemeenschappen
Industrie, innovatie en infrastructuur

Enactus bezocht op 23 mei jl. het Circulair Café in het BioSintrum van Oosterwolde, georganiseerd door Circulair Friesland. Te gast was Ylva Poelman, ook bekend als de bionische vrouw. Ook Gertjan de Jong van ELGRA uit Noord Holland kwam ons alles vertellen over olifantsgras.

Het Biosinstrum zelf was ook bijzonder, dit kenniscentrum voor de de circulaire economie bestaat voor meer dan 80% uit biobased materialen.

Over Ylva Poelman
Ylva Poelman studeerde natuurkunde en sterrenkunde en is specialist op het gebied van bio-inspired innovation (bionica). Ze is directeur van het Bionica Innovatie en Expertisecentrum en partner in het project ‘Bionica in het MKB’. Vanwege haar columns over bionica in dagblad Trouw is ze ook bekend als ‘De Bionische Vrouw’. Over bionica schreef ze ook het boek De natuur als uitvinder – Miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar.

Een trein met een ijsvogelneus, zelfsturende teams gebaseerd op spreeuwen, sensoren geïnspireerd door insecten, wieken als de flippers van bultruggen en slimme ICT algoritmes afgekeken van bijen: deze en vele andere bijzondere innovaties zijn geïnspireerd op de natuur. De natuur is al bijna 4 miljard jaar in bedrijf en heeft volop geëxperimenteerd met wat werkt, en wat niet. Haar lijst met slimme innovaties is nagenoeg onuitputtelijk.

Bionica, ook bekend als biomimicry en bio-inspired innovation, is een praktische innovatiemethode, die de biologische oplossingen gebruikt als een bron van out-of-the-box ideeën voor onze eigen technische en niet-technische innovaties. Omdat de natuur de uitvinder is van duurzaamheid heeft ze veel inspiratie te bieden voor de circulaire economie.

Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Nordwin Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland
Sluit menu