Drachtster Lyceum wint Young Solar Challenge

Drachtster Lyceum • Drachtster Lyceum
Betaalbare en duurzame energie
Industrie, innovatie en infrastructuur
Kwaliteitsonderwijs

De Young Solar Challenge is een landelijk project voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar die op het voortgezet onderwijs zitten. Het doel is om meer jongeren enthousiast te maken voor techniek en dit wordt bereikt met de Young Solar Challenge. Op een leuke en interactieve manier mogen de jongeren zelf een zonneboot bouwen. Op deze manier komen ze niet alleen in contact met techniek, maar ook nog eens met innovatie en duurzaamheid. Bovendien spelen onder andere teamwork, tactiek, communicatie, begroten en sponsoring ook een belangrijke rol. Het is een once in a lifetime experience én sommige jongeren vinden hierdoor hun roeping in de techniek wereld!

De leerlingen die uiteindelijk de boot gaan besturen tijdens de race, moeten vooraf een zwem- en vaartest hebben afgelegd. Alle deelnemers verzamelden bij Franeker, waar de race dit jaar plaatsvinden en verblijven er op de camping voor twee dagen. Op de eerste dag worden de boten aan een grondige inspectie onderworpen. Dan kan de race op de tweede dag veilig van start gaan. Na elke wedstrijd is er een prijsuitreiking. Het team dat na alle rondes tijdens de Challenge uiteindelijk het beste heeft gepresteerd wordt Nederlands Kampioen.

Ook de leraren zijn razend enthousiast over de Young Solar Challenge en ieder jaar doen er steeds meer scholen vanuit heel Nederland mee, waaronder steeds meer Friese scholen. Dit jaar was de 7e editie en bestaat de top 10 zelfs voor de helft uit Friese scholen (25 deelnemers doen mee); Maritieme Academie Harlingen, CSG Bogerman Sneek, CSG Bogerman Balk, Stellingwerf College en Het Drachtster Lyceum. Waarbij Het Drachtster Lyceum dit jaar de Young Solar Challenge heeft gewonnen!

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Nordwin Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu