Circular Fashion Games

RUG Campus Fryslan • Mariska Helmus
Goede gezondheid en welzijn
Industrie, innovatie en infrastructuur
Ongelijkheid verminderen
Verantwoorde consumptie en productie

Mariska Helmus, student MSc Sustainable Entrepreneurship nam dit jaar deel aan Circular Fashion Games. Een innovatief collectief dat zich richt op het transformeren van wereldwijde industrieën naar een meer duurzame en circulaire manier van werken rondom de mode industrie.

Het begon al toen ze tien jaar geleden haar eigen kleren maakte. Haar interesse in duurzame mode is gekomen door de negatieve kant van de mode industrie. Ze is een enorm dierenliefhebber en tijdens de puberteit is ze vegetarisch geworden. Tijdens dat proces van vegetarisch worden en zelf kleren maken, viel haar op hoe dieren in de mode industrie behandeld worden. Dierenrechten worden als niet belangrijk beschouwd en hier wilde ze verandering in brengen. Toen raakte ze toegewijd aan de anti-fur beweging.

Een paar jaar later ontdekte ze dat niet alleen dieren slecht worden behandeld, maar ook mensen. Arbeiders worden slachtoffers van de mode industrie en fair fashion was toen nog geen groot iets. Om meer aandacht te krijgen in eerlijke mode, besloot Mariska haar eigen duurzame kledinglabel te beginnen. Maar in haar marktonderzoek bleek dat veel mensen niet op duurzame kleding zaten te wachten. Veel respondenten in haar marktonderzoek waren niet bewust van de problemen in de mode industrie en haar productie- en bevoorradingsketen. Daardoor waren ze ook niet bereid om meer te willen betalen voor duurzame en ethische geproduceerde kleding.

Ze besloot te wachten om haar eigen onderneming te starten en ging zich voornamelijk richten op het verhogen van de bewustzijn en het faciliteren van discussies over dit onderwerp. Het onderwerp is absoluut haar passie geweest over de afgelopen jaren.

Circular Fashion Games
Maar wat is dat Circular Fashion Games (CFG)? Het is een initiatief van Startup Mix in Eindhoven, dat studenten, young professionals en ondernemers met elkaar verbinden om samen te werken naar nieuwe innovatieve oplossingen voor de mode sector. Tijdens twee bootcamps, heeft Mariska in creatieve ecosystemen in Eindhoven en Amsterdam gewoond, gegeten en geslapen, “Dit was een geweldige ervaring!”. Ze heeft toen met haar team oplossingen onderzocht voor samenwerkende kledinglijnen van Schiphol Group. Ze hebben een eigen oplossing voorgedragen en wonnen de derde prijs in deze competitie!

Welk oplossing werd voorgesteld?
In 2020 introduceert Schiphol een nieuwe collectie van deelnemende kledinglijnen. Dat betekent dat duizenden aan uniformen in een versnippermachine belandt en sommige zelfs verbrand. Schiphol beweert dat ze ‘zero waste’ worden in de toekomst. Dus hebben zij twee teams van CFG gevraagd om nieuwe oplossingen te bedenken voor hun probleem. Het grootste probleem op dit moment is dat de logo’s niet van de uniformen afgehaald kunnen worden.
Diverse organisaties met verschillende logos werken voor Shiphol Group en dat houdt in dat er een gigantische voorraad aan uniformen nodig is. Om dit probleem op te lossen is het team van Marika op onderzoek uitgegaan hoe de logo’s afneembaar gemaakt kan worden.

Eco stitching-technologie‘ bleek beste methode te zijn in termen van haalbaarheid en schaalbaarheid. Deze techniek houdt in dat garen (in dit geval gebruikt om logo’s op uniformen te bevestigen) 80% van zijn kracht verliest bij blootstelling aan straling. Dus als een uniform in contact komt met straling, bijvoorbeeld door het gebruik van een magnetron, dan is het heel gemakkelijk om het logo los te maken en opnieuw aan een ander uniform te bevestigen. Dit betekent dat Schiphol 50% minder bedrijfskleding nodig heeft, dat wil zeggen: 50% minder afval!

Duurzame ambities
Op dit moment onderzoekt Mariska ruw materiaal in Groningen en Friesland dat gebruikt kan worden voor circulair textielgebruik. In de nabije toekomst wil ze graag het project als start-up lanceren, wanneer de producten klaar voor gebruik zijn. Deze wil ze dan verkopen en ook zelf gebruiken om producten van te maken. Uiteindelijk is haar droom om een circulaire kledinglijn te beginnen.

MSc Sustainable Entrepreneurship
Een belangrijke kracht van de master Sustainable Entrepreneurship van Universiteit Campus Fryslân, is dat het personeel studenten motiveert en stimuleert om meer ondernemend te worden. Mariska is zeer tevreden met de steun die ze tijdens haar master heeft gekregen voor voor het nastreven van haar droom: rethinking fashion.

Haar masterscriptie onderzoek ging over het behoud van ambachten, creatieve processen en duurzame en innovatieve technieken gerelateerd aan de mode- en textielsector. Tijdens de master heeft ze enorm veel geleerd wat duurzaam ondernemerschap inhoudt en wat het vooral niet is! Wat ze vooral leuk vond aan haar master zijn de gastlessen van ondernemers. Zij vertellen over hun bedrijf en bedrijfsactiviteiten en hoe deze activiteiten bijdragen aan een duurzamere wereld. De verhalen hebben haar geïnspireerd om ook ondernemer te worden.

Nog meer over Mariska
In 2016, werd Mariska lid van de Young & Fair foundation. Ze organiseerde haar eerste Fair Fashion Festival in Groningen and heeft samengewerkt met een sweatshop om de negatieve kant van de mode industrie te belichten ‘Both Sides’. Ze werkt nu bij Noordbaak en in de toekomst bij Up To Us. Mariska is gastdocent bij verschillende scholen en deelt haar kennis met honderden studenten. Onlangs is zij ambassadeur geworden van Slow Fashion Season, een initiatief dat mensen aanmoedigt om niet om de drie maanden nieuwe kleren te kopen, om water te besparen en CO2-uitstoot te verminderen.

Ben je ook geïnteresseerd in duurzame of circulaire mode? Of heb je vragen voor Mariska? Neem dan contact met haar op via LinkedIn of volg haar op Instagram.

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu