Bouwstudenten herontwerpen supermarkt

Friese Poort • Femke Gerbrandy en Martin Strampel

‘Wij willen jullie vragen om mee te denken over het herontwerp van de Poeisz supermarkt in Scharnegoutum. Het gaat daarbij om het pand, het terrein en de buitenkant van de supermarkt. We willen uitbreiden met 150m2 en het pand verduurzamen. Denk bijvoorbeeld na over het gebruiken van restwarmte van de koelingen voor vloerverwarming. Daarnaast willen we de entree en het laden en het lossen verbeteren’.

Op vrijdag 17 februari 2023 verzorgde Wijbenga | Tromp architecten en adviseurs als opdrachtgever de aftrap van het ‘levens-echt onderwijs’-project voor 3e jaars studenten Middenkaderfunctionaris Bouw. In de komende weken werken de studenten hun ideeën uit tot inschrijfbegroting, werkbegroting, planning, MJOP en werktekeningen.

 

Verplaats jezelf in de klant oftewel het winkelend publiek bij het herontwerpen van een bestaande supermarkt’ is de tip van Tineke Wijbenga van Wijbenga | Tromp architecten en adviseurs aan de bouwstudenten. ‘We noemen dat de klantreis. Loop zelf rond als klant en kijk om je heen wat er allemaal speelt. Kijk zo dat je het eindplaatje voor ogen hebt. Op deze manier kom je erachter wat er anders of beter kan. Let op dat elke verandering een verbetering moet zijn. Want als je iets doet doe het dan direct goed’.

Levensecht onderwijs
Een praktijkvraag van een bedrijf is een voorbeeld van levensecht onderwijs in 6 stappen. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied zelf beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid en circulariteit, 2 belangrijke thema’s van onze tijd.”

terug naar het overzicht
Spark the movement partner: NHL Stenden Spark the movement partner: Omrin Spark the movement partner: Aeres Spark the movement partner: Rabobank Spark the movement partner: FB Oranjewoud Spark the movement partner: Provincie Friesland Spark the movement partner: Friesland college Spark the movement partner: RUG campus Friesland Spark the movement partner: Van Hall Spark the movement partner: Kek 2 Spark the movement partner: Friese Poort
Sluit menu