Lunch lab -Week van de Regio Fryslân 2025

Middelbare scholieren verbouwen en oogsten hun eigen groentes en andere gewassen voor de lunch. Hierdoor wordt het bewustzijn gestimuleerd over wat je eten vandaan komt. In plaats van een ongezonde lunch halen bij de supermarkt. Hiervoor krijgen ze les van professionals van de voedseltuinen en van diëtisten van Frisius MC.

Dit idee werd ontwikkeld door studenten van hbo, mbo, vo en wo tijdens de Week van de Regio Fryslân 2025.

De Week van de Regio wordt jaarlijks begin oktober georganiseerd door alle Friese hbo’s, mbo’s en de universiteit in Leeuwarden. Dit jaar deed zelfs een voortgezet onderwijsschool mee.  

Omdat we geloven in de kracht van samenwerken tussen bedrijven, organisaties en jongeren. En omdat we geloven in de noodzaak om ieders talent in te zetten voor een gezonde, veilige, groene toekomst.  

Tijdens deze editie van de Week van de Regio Friesland legde Frisius MC de vraag op tafel hoe we de bewustwording kunnen versterken dat ons voedsel ons medicijn is: onze gezondheid is afhankelijk van wat we eten en van de kwaliteit van de omgeving waar dat voedsel vandaan komt.  

In samenwerking met De Groene Transitie en SPARK the Movement betrokken zij 250 jongeren van 14 verschillende opleidingen van hbo, mbo, wo en vo bij dit vraagstuk. 

Op maandag maakten de studenten kennis met elkaar en het vraagstuk. Op dinsdag trokken zij per bus en per fiets de regio in, naar meer dan 30 verschillende bestemmingen, ter inspiratie. Op woensdag en donderdag zetten ze de inspiratie om in hun eigen ideeën en inzichten. Op vrijdag presenteerden zij deze in de vorm van een markt aan artsen, verpleegkundigen en overig personeel van Frisius MC – en andere stakeholders.

Jongeren, stakeholders en onderwijsmakers leerden samen werken aan een belangrijk regionaal duurzaamheidsvraagstuk, namelijk hoe ons voedselsysteem van invloed is op onze gezondheid.

 

Firda & NHL
Jasmijn Bosch

Met ons idee nemen wij het initiatief om de voedseltuinen naar school mee te nemen. Zo krijgen de kinderen les van professionals van voedseltuinen en het ziekenhuis (waarom is gezond eten belangrijk en hoe plant je het beste groentes?).

Met de klas oogst je je groente, wat in de middag gebruikt kan worden als lunch. Zo zorg je er ook voor dat de mensen die het thuis niet breed hebben toch een goede voedzame lunch krijgen.

Ook kunnen inwoners (eenzame ouderen, patiënten uit het ziekenhuis, etc.) uitgenodigd worden om een connectie te vormen tussen de jongeren en ouderen, zo vergroten we de sociale verbindingen.

Je eigen spark aanmelden?

Meer Sparks en projecten